Skocz do zawartości

Strasznie wali w moscie. Ile bedzie kosztowac ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam E30 318i z 88r.

Chodzi o starszne tluczenie w na tylnim moscie. Te charakterystyczne walenie nie pojawilo mi sie nagle lecz stopniowo coraz glosniej. Mam miejsce tylko i wylacznie przy ruszaniu i wrzucianiu 1 i 2 biegu. Wlaczam bieg nr 1 i jest lup i potem kiedy jakby silnik przekazywal sile napedu na most po przez puszczanie sprzegla to w tym momencie jest tez takie lup ! i nieraz zdarzy sie ze jak na 2 bieg wrzucam to jest tez takie łup !. Odrazu pierwsza moja mysl to ze poduchy pod mostem jednak u znajomego w beemce piatce jak mial do wymiany gumy to jadac na wstecznym caly czas mu walilo a u mnie jest tylko raz taie uderzenie. Wiec wykluczylem poduszki. Pomyslalem ze to jakis luz. Wlasnie okazalo sie ze mam racje. Wracam wlasnie z kanalu od kolegi. Jak zaobserwowalem to glowka mostu siedzi sztywno. A te walenie wydobywa sie z miejsca gdzie wal laczy sie z mostem. W tym miejscu znajduje sie tak jakby zacisk na 4 sruby. Tym zaciskiem chyba laczy sie wal z trybami w moscie. Nie wiem jak to jest dokladnie bo nie rozbieralem tego nigdy. Zaobserwowalem ze wal jakby mial luz w glowce mostu , tak jakby tam byl luz i w momenice kiedy zalapuje to jest uderzenie i huk. Wydaje mi sie ze to wyglada na jakis krzyzak laczeniowy ale czy mozliwie ze tam zrobil by sie luz ? Chyba nie mozliwie zeby takie luzy zrobily sie na trybach w mechanizmie w srodku mostu.

Jak myslicie co to moze byc dokladnie i ile moze kosztowac czesc i wymiana u mechanika oraz czy amator w swiecie mechaniki mzoe sam to zrobic ?

. . . zero kierunkowy , jestem kajtek . . .
Opublikowano

Witam

Mostu sie nie remontuje,bo przy wiekszych usterkach jest to zbyt drogie.

Kup jakas uzywke,sporo tego jest.

Widze ,ze masz sporo problemow z tym samochodzikiem :(

pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Mostu sie nie remontuje,bo przy wiekszych usterkach jest to zbyt drogie.

Kup jakas uzywke,sporo tego jest.

pozdrawiam

Ale caly most musze wymienic ? Czy tylko te laczenie ?

Opublikowano

Widze ,ze masz sporo problemow z tym samochodzikiem :(

pozdrawiam

Powiem Ci tak.

Samochod kupile za smieszne pieniandze od czlowieka ktory urodzil sie w 1947r. Wiec troche starsza osoba. Czlowiek nie katowal go nie zajezdzil ale strasznie ale to bardzo malo dbal o niego. Nie mial zony i dzieci a jego jedyna pasja byly psy ktore wozil na spacery itd tym samochodem. Czlowiek wymienila w samochodzie czesci na zasadzie - Wymienie wtedy kiedy nie d asie juz jezdzic. Wiec troche zaniedbal ja. Samochod kupilem caly smierdzacy psami w siersci zakurzony za piaszczony w silniku malo oleju malo plyny chlodniczego filtry dosc dlugo nei wymieniane. Dodam ze byl zassany z Niemiec. Wsadzam ciagle w niego wiecej serca niz pieniazkow i chce po za tym zrobic go na cacy tak pod siebie taka mala igielke chce zrobic ale tylko technicznie bo na wygladzei blach mi nei zalezy chociaz blachy sa calkiem niczego sobie. POki co wymienilem wszystkie plyny filtry swiece paski i poki co pale i jezdze. Dojechalem z Warszawy nia jadac srednio 140km/h do Czech wiec zle nie jest. Ja poprostu naleze do ludiz ktorzy strasnzie dbaja i szanuja saochody a kazdy nawet drobny mankament wymieniaja. Takim sposobem zrobiwe go na moje cacuszko.

To chyba nei jest zle :D

Opublikowano

witaj,

mój znajomy krzyzak do e46 kupil za 400 zł, a ile za wymiane to juz nie mam pojecia... pozdrawiam

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano

To do E 46

Za caly most zaplaci ze 250pln.

Jako Taco ,bardzo mi sie podoba co napisales :cool2:

Jedno male ale ,dla mnie psy pachna :D ,ale ja jestem psiarz.

pozdrawiam

Opublikowano

Myślę, że za dwie stówki dostaniesz cały dyfer.

Lubię takie podejście do auta :cool2:

Belgus, też jestem psiarz ale nie mogę powiedzieć, że czworonogi pachną :norty:

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano
Koszt krzyżaka to około 50zł.Ile mechanik weżmie - nie wiem :/ Swoją drogą też mam do czynienia z zaniedbanym autem. O ile od strony wizualnej wygląda całkiem nieżle to technicznie nie jest już tak fajnie :( Staram sie go doprowadzić do porządku i chyba mi to powoli zaczyna wychodzić :lol: Co prawda trwa to już prawie dwa lata ale niestety zawsze jest więcej chęci niż pieniędzy. Pozdrawiam