Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć

Taki oto temat, jak zrobić aby działało? :wink: Auto z 07.2007 wszystko podłączone zgodnie ze schematem, kontroler świeci ale nie działa.

Kodowane chyba na wszystkie sposoby i opcje są dwie albo kontroler popsuty albo coś nie halo.

TO: "w module MASK - ZBE_RUEKO aktiv" - nie działa, właściwie to mój moduł nie ma ZBE_RUEKO tylko ZBE i zmiany low high też nic nie dają. :(

Właściwie to przyjąłem wersje, że kupiłem popsuty i-drive ale wpadłem przypadkiem na takie ciekawostki:

http://bmw-diag.pl/Thread-Nowy-idrive-z-CCC - "...mostgw musi byc zflaszowany na ZUSB 9185636 zeby widzial idrive z cic."

oraz

http://bmw-diag.pl/Thread-Programowanie-E60-LCI-ccc-plus-cic-kontroller - przypadek praktycznie opisujący dokładnie problem z autem z mojego rocznika i rozwiązanie:

".....Programowanie bramki MOSTGW pomogło."

Jest jeszcze to http://www.e60fanatics.de/showthread.php?t=7211 ale tu więcej nie rozumiem niż rozumiem ale pojawiają się wpisy MOSTGW i ZUSB.

Może ktoś kto już przerobił problem poda co zrobić żeby to ruszyło bo w wersjach przed liftem i E90 to banalna sprawa, a tu jakieś kłody pod nogi. :cry2:

Czy faktycznie ten update MOSTGW rozwiąże problem?

Najgorsze jest to, że gdzieś tam padło stwierdzenie, że inny kontroler /o innym numerze z e90/ podłączony przed updatem MOSTGW zadziałał. :?

Pozdro.

• 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sam sobie odpowiem, może komuś kiedyś zaoszczędzi to czasu na szukanie rozwiązania.

Zrobiłem rękami dziqska :cool2: update MOSTGW do ZUSB 9185636 i kontroler CIC zaczął działać poprawnie z navi CCC. Sam update trochę trwa i gdyby ktoś robił sam to nie róbcie gwałtownych ruchów jak pasek postępu dojdzie do 100%. Będzie tak wisiał parę minut, po czym wywali info, że będzie robił to samo drugi raz i znowu będzie wisiał na 100% parę chwil. Jak skończy to napisze, że OK. Po drodze, navi zgaśnie, "postrzela" radio ale to objaw tego, że programowanie zmierza w dobrym kierunku.

Raz jeszcze, aby kontroler CIC działał z navi CCC oprócz przekładania kabelków i zakodowania wymaga obecności softu w wersji 9185636. W moim przypadku dotyczyło to auta z 07/2007 więc już LCI ale jeszcze z navi CCC.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam mam e60 2004r czyli przedliftem i do ccc zakładam kontroler z cic i zmieniłem w radiu rocznik nz 2009 mostgw zmieniłem na zusb9185636 piny zmienione na i-drivie i dalej nie działa??? co jeszcze trzeba zrobić??? czy przed liftem działa to też ? bo już miesiąc z tym walcze
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Postanowiłem także wymienić kontroler na tan z przyciskami od cic i udało się. Żeby to zrobić trzeba zaktualizować jednostkę ccc do najnowszej wersji, następnie podmienić numer MOSTGW do ZUSB 9185636 i w CAPPL przekodować ZBE z high na low. Kupiłem na Allegro z tymi dwoma ramkami i kawałkami kabli we wtyczce. Jeśli ktoś zdecyduje się na taka wymianę to lepiej kupić od razu z tymi ramkami, inaczej będzie trudno zamocować go w konsoli, wtyczki nie trzeba , pasuje ta od przycisku MENU. Wyciągnąłem konsolę środkową, wyciąłem w niej otwór i przykręciłem kontroler z ramkami (otwory pod śruby idealnie pasowały, gdyż kupiłem wszystko od e60 z 2009r.). Najgorzej było z wycinaniem otworu w tej ramce niby drewnianej. Pod spodem jest znal, wiec bez porządnej trzpieniowki nie radzę podchodzić,u mnie przy wycinaniu popękał trochę ten plastik z góry i musiałem okleić okleiną żeby to zamaskować.
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Siemka.. Też ostatnio przeszedłem montaż kontrolera CIC do CCC profesional. Navi nie musiałem aktualizować.... wystarczyło tylko zaktualizować bramke MOSTGW do 9185636 oraz przekodowanie CAPPL ZBE z high na low tak jak kolega wyżej pisał. Kontroler polecam każdemu ;)

E60 535xd+++ + 8hp70x

Individual project by mnichu

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Siemka.. Też ostatnio przeszedłem montaż kontrolera CIC do CCC profesional. Navi nie musiałem aktualizować.... wystarczyło tylko zaktualizować bramke MOSTGW do 9185636 oraz przekodowanie CAPPL ZBE z high na low tak jak kolega wyżej pisał. Kontroler polecam każdemu ;)

Koledzy,

Potrzebuje pomocy, robiłem aktualizacje do MOSTGW do 9185636 ale po udanym programowaniu nadal mam stary numer 9185626

Wybrałem CC6260 zaznaczyłem 9185636

Proszę o pomoc, idrive nie działa :(

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Co zrobiłeś ze ci to poszło?
Pomocy potrzebuje każdy a zarazem każdy powinien jej udzielać.