Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam od czasu do czasu słychać u mnie stukanie sprzegła na 90% jest to koło dwumas kto mi powie jaka cena mniej więcej za wymianę w bmw e90 2005 2.0 diesel? bo nie wime czy już leciec z tym do mechanika czy na razie olać to.
Opublikowano
Jak nie jedziesz w trase i nie wali za mocno to daj sobie spokuj. U mnie jak zaczeły się hałasy to chyba z 5tys zrobiłem i wymieniłem bo jechałem w trase za granice i wolałem nie ryzykować ale pewnie bym dojechał. Nie wiem ile wymiana kosztuje w pl.
Opublikowano

Ja placilem 400 pln w czestochowie za wymiane. Cena niezalezna od tego czy chcesz wymienic sprzeglo i dwumas czy samo sprzeglo - ta sama robota.

Cena czesci zalezxy od modelu i roku produkcji.

Mozesz napisac do kolegow ze sklepu czescidobmw.pl, czego potrzebujesz. Sprawdzony sklep, pewne czesci i dobre doradztwo.

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
Witam od czasu do czasu słychać u mnie stukanie sprzegła na 90% jest to koło dwumas kto mi powie jaka cena mniej więcej za wymianę w bmw e90 2005 2.0 diesel? bo nie wime czy już leciec z tym do mechanika czy na razie olać to.

W Iparts zapłaciłem za dwumas 799zł, a za wymianę 450zł. Pomyśl nad wymianą sprzęgła od razu (778zł), bo to jedne pieniądze za wymianę.

-------------------

Artur

Opublikowano

W tym tygodniu wymieniane.

Komplet sprzęgła + koło dwumasowe = 1950 PLN

Robocizna 400 PLN.

Czas niecałe 4 godziny.

Opublikowano
799 :?: :?: może 1799, a jeśli faktycznie taka cena to czemu taka różnica benzyna/diesel?

Taka cena nówki komplet :D

-------------------

Artur

Opublikowano
Opublikowano
uu to tak do 2500 z wymianą z wszystkim może nawet cena dojść...pieknie ale wole to wymienić bo mnie to drażni.
Opublikowano

Dwa tygodnie temu zmieniałem u siebie sprzęgło + parę innych rzeczy.Koszta to:

- dwumasa (LUK) - 1622

- sprzęgło (LUK) - 620

Reszta rzeczy w serwisie:

- łożysko prowadzące (KOYO) - 59,80

- śruba koła zamachowego x6 - 44

- kołek - 7,30

- odpowietrznik skrzyni korbowej - 180

- przewód odpowietrzający - 140

- przewód połączeniowy - 98

- przewód powrotny - 123

do tego

- olej motul 5W40 - 150

- filtr powietrza i oleju MAN - cena y nie pamiętam, dawno kupowałem

- olej przekładniowy CASTROL SYNTRAX 75W90 - 60

Do tego wymiana sprzęgła - 350, odmy - 150 oleje i filtry w cenie tych usług

Opublikowano
Dwa tygodnie temu zmieniałem u siebie sprzęgło + parę innych rzeczy.Koszta to:

- dwumasa (LUK) - 1622

- sprzęgło (LUK) - 620

Reszta rzeczy w serwisie:

- łożysko prowadzące (KOYO) - 59,80

- śruba koła zamachowego x6 - 44

- kołek - 7,30

- odpowietrznik skrzyni korbowej - 180

- przewód odpowietrzający - 140

- przewód połączeniowy - 98

- przewód powrotny - 123

do tego

- olej motul 5W40 - 150

- filtr powietrza i oleju MAN - cena y nie pamiętam, dawno kupowałem

- olej przekładniowy CASTROL SYNTRAX 75W90 - 60

Do tego wymiana sprzęgła - 350, odmy - 150 oleje i filtry w cenie tych usług

To wszystko w benzynie :roll: ?

-------------------

Artur

Opublikowano

Siemka mam takie pytanie . Bo mam prawdopodobnie do wymiany dwumase mechaniki tak twierdzi tylko ze dla mnie te objawy sa dziwne.

Pierwsza to trzepie cala buda tak arz galka biegow chodzi , czuc tez na pedale sprzegla ale jak nacisne sprzeglo to nie ma zadnej roznicy

Druga sprawa to czy na postoju czy sie jedzie slychac i czuc jak by silnik buczal ale nie ma zadnej roznicy w mocy czy skokow obrotow .

Co o tym myslicie ? wywale 2,500zl i bedzie to samo ;/

Opublikowano

Kolego , padniety dwumas wydaje dziwne dzwieki przy gaszeniu auta. Bylo otym sporo na forum.

To , ze buda sie trzesie, albo galka zmiany biegow jest raczej normalne w tych autach, ale oczywiscie w pewnej normie. Telepac za to moze jak kolo pasowe jest wywalone.

O jednym i drugim bylo juz na forum :cool2:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
u mnie objawia się tylko przy naciskaniu sprzęgła od czasu do czasu że drga ale to rzadko może zbytnio przesadzam i jeszcze jest czas na jego wymiane?
Opublikowano
u mnie objawia się tylko przy naciskaniu sprzęgła od czasu do czasu że drga ale to rzadko może zbytnio przesadzam i jeszcze jest czas na jego wymiane?

Nie spokojnie sie bujaj. U mnie tez słychać było przy wciskaniu sprzęgła. Jak niegdzie daleko nie jedziesz to nie wymieniaj aż zacznie mocno walić. Ja to z 8tys zrobiłem wymieniłem bo jechałem w trase ponad 1000km w jedna stronę przez kilka krajów wiec w razie problemów kosztowałoby mnie to sporo więcej.

Opublikowano
No i wlasnie ci napisalem - kolo pasowe inaczej zwane tlumik drgan :-? :-D

Też szedłem tym tropem :wink:

Wymieniłem koło pasowe, wymienione poduszki silnika i skrzyni biegów ... jak trzęsło tak trzęsło :?

Do tego przy gaszeniu zaczęlo piszczeć i telepać :wink:

W końcu tydzień temu zaczęło rzęcholić na lekko wciśniętym sprzęgle.

Szybka decyzja czyli kupno i wymiana kompletnego sprzęgła i koła dwumasowego.

Okazało się, że sprzęgło było już na wykończeniu, że o dwumasie nie wspomne :)

Efekt ... cisza i spokój przy gaszeniu, nic nie telepie a auto na wolnych obrotach chodzi znacznie ciszej :wink:

Do tego problem z ciężko wchodzącymi 1 i 2 biegiem rozwiązał się sam :8)