Skocz do zawartości

Zakup E30 + Swap + Pare pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Już niedługo będę szukać swojego klasyka jakim jest E30. Po zakupie prawdopodobnie zagości tam m54b30.

Jak wiadomo, E30 nie posiadało kontroli trakcji (chyba), oraz w paru wersjach było bez ABS.

Jeździłem już paroma RWD lecz nie z taką mocą oraz z systemami pomagającymi zimą.

Moje pytanie, czy będzie dało się jeździć taką E30 3.0L zimą, bez ABS (tutaj może znajdę) oraz bez DSC? Czy w ogóle da się nad nią zapanować?

Naprawdę szukam odpowiedzi i porad w tej sprawie.

Z góry dzięki,

Pozdrawiam !

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie takie auta ludzie ujeźdzają zimą i dają radę. Tutaj tylko i wyłącznie wszystko zalezyod od umiejętności i dobrych opon zimowych.

PZDR>

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
O to chodzi, jak spokojnie jedziesz to spokojnie wszedzie dojedziesz bez zadnych systemow. Chociaz ABS jest mile widziany w kazdym aucie przez caly rok :D Ja dwie zimy E36 przelatalem na letnich takze nie masz sie co martwic ze na zimowkach dobrych sie nie da :D
Opublikowano

witam jestem wczorajszym posiadaczem bmw e30 1.8 w sedanie (biała strzała) chciałbym zapytać o parę rzeczy fachowców konkretnie chodzi mi o zrobienie swapu ale chciałbym się wziąć od podwozia zacząć od hamulcy i jechać po kolei moje pytanie jest następujące

-auto posiada bębny chciałbym tam wsadzić 2.8 lub 3.0 benzynę będzie tam jeden z tych silników chciałbym wiedzieć jakie najlepiej zamontować hamulce z przodu i z tylu żeby przy takiej mocy wychamować ta strzałą;) za wszystkie informacje będę bardzo wdzięczny

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do spokojnego hamowania z 200 starczą dobre wentyle z przodu od e30 i swab tarcz na tył. Ale jeśli chciałbyś coś wiecej, to musisz kombinować na wahaczach z e46, mpersonie z e36, coś tam porzeźbić (poczytaj na forach o driftach, tam swap z 4 śrub na 5 śrub są opisane krok po kroku) i możesz miećtarcze z e46 330d z przodu. Na tył klasycznie swap belki w wahaczami od e36 compact. Wada......z przodu do tarcz z 330d e46 wchodzą tylko 17 cali.

PZDR>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W Compakcie od 318TI dopiero były tarcze z tyłu.

W 316 też są tarcze.

To zależy od tego czy na wyposażeniu jest ASC+T, wtedy są tarcze z tyłu.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Dsc bylo tez w e30 ale znalezc takie to malo realne. Z abs nie powinno byc problemu. Ogolnie to latwo nie bedzie, trzeba sie pilnowac przy tak lekkim aucie i takiej mocy. Abs w sumie na sniegu i lodzie niewiele pomaga, za to w zakrecie wyjechac tylem takim autem to mozna bardzo latwo
Opublikowano

Jeśli już to ASC kolego. DSC pojawiło się koło 98'. ASC+T 93'

Jak będziesz przekładał silnik z nowszej wersji to możesz się pokusić o przekładkę systemu

Opublikowano
ASC w E30???

Pzdr

pytasz czy występował w E30, czy montaż jest możliwy ?

na 99% nie występował, może ktoś potwierdzi. Też chciałbym wiedziec w którym roku sie pojawiło i których modelach

Można się czasem zdziwić jeśli chodzi o takie wyposażenie, np. E24 w stanach było dostępne z poduszką powietrzną kierowcy

Opublikowano

Nie chciało mi się wierzyć że było, a mogłoby to wynikać z wcześniejszych wypowiedzi. Zostawiłem sobie jednak margines błędu na turasy z samego końca produkcji.

Pzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kontrola trakcji nie była dostępna w e30, nigdy. W e36 jako opcja też byl dostępny dopiero po 93 roku. W e30 był tylko ABS. Do trakcji slużyła mechaniczna szpera a nie elektyczne kagańce. :D :D

PZDR>