Skocz do zawartości

523i 96r gubi iskrę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam drodzy forumowicze jestem posiadaczem e39 523i z gazem do niedawna wszystko było miodzio.tydz temu auto nagle zgasło pod domem i nie dało rady odpalic zacholowałem do mechanika i okazało sie ze czujnik położenia wału wymieniłem i dalej nie odpala na drugi dzien przyjechał jakis magik z kompem i naprawił mówił ze rozkodowała sie ok tydz był spokój po tym czsie zaczeła szarpac,przerywac jakby iskre gubiła i znowu łapała nieraz nawet zgasłsa podczas drogi i nie mozna było odpalic tragedia normalnie dzis podjechałem pod dom i zgasła ,ze groma nie chciała odpalic po godz odpaliła jakby nic sie nie stało o co chodzi pomóżcie koledzy.Pozdrawiam
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jakiej marki ten czujnik założyłeś?
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
orginał vdo siemens za 240zł
Opublikowano
Czujnik położenia wałka.
Opublikowano
Tak jak Maciek pisze. Takie objawy są dla czujnika wałka. Bo odczytuje niewłaściwie położenie wałka i zachpwuje się tak jak by był przestawiony zapłon. Dlatego są problemy z odpaleniem i utrzymaniu odpowiedniej pracy silnika. Jak jest czujnik wału uszkodzony to często nawet nei odpali wcale.
Opublikowano
  • Autor
zdarzało sie ze gubił iskre jakby ,wytracał predkosc do zera a nastepnie nie chciał zapalic az do wycz akumulatora teraz przejeżdziłem 3dni było ok przejechałem 200 km dzis wracam z pracy przerwał i wytracał predkośc ,zredukowałem przy 50 do dwójki i zaskoczył od razu pojechałem ze 5km i znowu przerwał redukcja na 2 przy 60 pomogła czy to napewno czujnik położenia wałka??
Opublikowano
na to wygląda. pamiętaj by kupić oryginał bo inne nie będą działać. I radził bym nie jeździć autem póki nie wymienisz czujnika.
Opublikowano
  • Autor
czujnik wymieniony na niwy siemens i to samo 2 dni dobrze potem jedzie z 10km szarpie przerywa w koncu gaśnie i nie chce odpalic ,po 15 min na holu odpaliła przejechałem 15km zgasła i nie chce zapalic o co chodzi masakra ,Ma ktoś jakieś pomysły??
Opublikowano
  • Autor
odświeżam temat nikt nie ma pomysłu ,moze jest jakiś przekażnik lub sterownik lub tym podobne odpowiedzialne za w\w objawy
Opublikowano
I na pewno gubi iskrę? NIe ma np problemów z dawką paliwa? Jak to sprawdziłeś? Może komp...
Opublikowano
  • Autor
na kompie nic nie pokazywało okazało sie ze coś nie łączyło przy komputerze lub jakis zimny lut.