Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otóż tak jak w tytule borykam się z pewnym zjawiskiem. Jadąc czy to w trasie czy po mieście, niezależnie od pogody mam następujące zjawisko: nagle autko dostaje mocy, robi się żwawsze i dużo bardziej dynamiczne. Na trasie, przy trzymaniu stałej prędkości objawia się to tylko nagłym wzrostem obrotów o ok 1000obrotów (!).

Właściwie to pytanie brzmi: gdzie byście rozpoczęli szukanie o co chodzi. Jeździłem z kumplem jego BMW z tym samym motorem i jego jeździ cały czas tak jak moje kiedy się ożywi. Chciałbym oczywiście żeby było tak cały czas.

W planie mam wyjazd na hamownię oraz zakupiłem kabel diagnostyczny.

Piszę o tym tutaj ponieważ u każdego mechanika słyszałem to samo: będzie objaw to naprawimy. Nie zostawię im przecież samochodu do szukania objawu który występuje w losowy sposób:/

Dzięki za wszelkie sugestie!

Pozdro!

Opublikowano

Dzięki za pierwsze podpowiedzi. Kabel już w drodze więc będę podpinał w okolicach weekendu. Zobaczymy co będzie.

Jak go podłączę i usunę błędy to pewnie pojeździć chwilę i zobaczyć co wyskoczy? Czy wklejać od razu to co wyskoczy? Może głupie pytanie, ale nie mam totalnie pojęcia w temacie;)

Co do potenjometra pedału gazu to nie jestem pewien ponieważ słyszę że silnik inaczej pracuje. Ogólnie zachowuje się jakby coś gdzieś go dławiło albo był przytkany. Potem jest wrażenie jakby to wypadło, odblokowało się i jest ognień..

LPG nie mam, na szczęście jeden bak mi wystarczy na jakieś dwa czasem trzy tygodnie więc, stwierdziłem że póki nie jeżdżę więcej to nie będę zakładał..

Opublikowano

Miałem taka sama przypadłość i wyszło że to cam sensor na dolocie.

A zdjecie z inpy to chyba zapalniczka robione bo nic nie widać. 8-)

Wiele serc,jedno bicie,BMW ponad zycie.
Opublikowano

Nie zdjecie, a kulturalny rzut do pdf;) jak klikalem to sie ladnie powiekszalo i dzialalo;)

Dzięki za podpowiedź z sensorem.

Organizuję sobie jeszcze DIS żeby sprawdzić to nie tylko INPA. Zobaczymy co wyskoczy..

Opublikowano
Disa powinna pokazac ale nie zawsze, u mnie nic nie wykazało wiec podmienilem na czuja. Jak sam widzisz blad czasem jest a czasem nie ma.
Wiele serc,jedno bicie,BMW ponad zycie.