Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przywitałem się wcześniej w ramach pierwszego postu na forum i przyszedł czas popytać bardziej doświadczonych kolegów. Do rzeczy.

Mam przyzwyczajenie z poprzedniego samochodu (innej nawigacji), że przy włączonym ekranie mapy, po ustawieniu "automatyczne skalowanie", mapa zmieniała skalę w zależności od tego jak daleko było do manewru. Dalej-duża skala (ok.1-2km), bliżej-mała skala (ok.50-100m).

Próbuję użyć tego w idrive, ustawienia-mapa-automatyczne skalowanie, ale zupełnie nie działa. Czy to powinno działać tak jak wyżej opisałem? Jeśli tak, to gdzie leży błąd?

Opublikowano

Żeby skalowanie działało musi być wybrany cel i trasa inaczej co ma skalować?

Skalowanie powinno działać tak jak opisałeś w pierwszym poście, wg mnie działa tak sobie, tzn. za rzadko/za mało przybliża, może to przez specyfikę polskich dróg. Ja w każdym razie nie używam skalowania auto.

W CIC tą opcję włącza się maksymalnym przybliżeniem lub oddaleniem mapy, nie pamiętam dokładnie.

Opublikowano

@monogramus

wydaje mi się, że dość wyraźnie w pierwszym poście piszę o manewrach, więc w domyśle jest wybrana trasa, a mimo to nie działa w ogóle "Automatyczne skalowanie", niestety.

Opublikowano

Wiem, ale na zdjęciu które zamieściłeś trasa nie jest wybrana.

Spróbuj po wybraniu celu aktywować skalowanie a następnie już na samej mapie maksymalnie przybliż/oddal mapę, w miejscu wartości skali powinno się pojawić auto. Przecież niemożliwe, żeby tylko u ciebie był taki bug :)

Opublikowano

@monogramus

Dziękuję za wskazówki..przeprowadziłem próbę jak radziłeś, ale nie pomogło. Masz rację, że chyba nie tylko u mnie może być taki problem.

Dało mi to do myślenia czy to nie przypadkiem wersja softu w nawi. Poniżej ekran z wersją softu. Jeśli możesz porównać ze swoją nawi byłbym wdzięczny.

http://images67.fotosik.pl/1/8d76215aa9465079m.jpg

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

To nie wersja softu nawi :)

Automatyczne skalowanie działa w każdym sofcie, działa mi nawet w CIC.

W opcjach nawi masz instrukcję tam poszukaj.

Opublikowano

U mnie też nie działa.

Mam 2014-2

Na 2014-1 też nie działało

Może mną znaczenie zobrazowanie ? Mam panorama włączone. Może mną być widok z góry ? Spróbuj tego.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Musisz mieć ustawioną orientację północną i zoom na auto(kolejna pozycja po 25 m). Na ekranie będziesz miał wówczas całą trasę.
Opublikowano

@fungous, trafiłeś w sedno! zresztą jest to też napisane w instrukcji (trochę późno do niej sięgnąłem :wink: ).

Automatyczne skalowanie działa tylko w przy ustawieniu "północ u góry". Jest to dla mnie niezrozumiałe dlaczego tylko przy tym widoku, ale tak jest..i trudno :(

Temat do zamknięcia.