Skocz do zawartości

KONTROLKI ABS ASC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po podłączeniu do kompa pokazywało czujnik lewy przód wymieniona piasta i czujnik i nadal to samo śiweci i nie chce zgasnąć :mad2:

Edytowane przez klokii

Opublikowano
mam to samo , też co jakiś czas wyskakują mi kontrolki ABS i ASC ale to jak jadę po dziurach więc chyba jakaś wtyczka mi nie łączy
Opublikowano
Jakiej firmy został założony czujnik?Siemens? Jeżeli nie to trzeba wsadzić ogryginał i jeżeli bedzie dalej to samo to masz do naprawy sterownik abs jak to często bywa w e39.
Opublikowano
mialem dokladnie ta sama sytuacje. Winny byl sterownik ABS-u ktoremu popekaly jakies druciki.
Opublikowano
  • Autor

Chyba nie coś za 100pln

pytanie czy to będzie ok czy musi być siemens???

gdzieś czytałem że w pudelku ate jest siemens

Producent: ATE .

Symbol: 24.0710-2001

oś przednia, BMW OE 34521182159

Producent: TRW / Lucas

Symbol: GBS1304

oś przednia, BMW OE 34521182159

Edytowane przez klokii

Opublikowano
Kup sobie używke oryginalną Siemens i jeżeli dalej błąd bedzie to sterownik do roboty.Jak bedziesz zainteresowany to dam ci namiar na zakład który moge polecić.
Opublikowano
albo zamień czujniki stronami - z lewego koła na prawe i będzie wszystko jasne czy czujnik czy sterownik
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W pudełkach ATE masz czujki siemensa, są ok 100pln tańsze od siemensa w pudełku siemensa. :mrgreen:

Podmiana stronami powinna dużo wyjaśnić, ale uwaga na śruby mocujące czujniki, mega łatwo się urywają.

Opublikowano
  • Autor
Po odpięciu czujnika tego wskazanego przez komp na kompie brak błędu kontrolki nadal świecą??? nie zmieniałem stron obawa przed uszkodzeniem sprawnego czujnika
Opublikowano

Dopiero po podpięciu czujnika już sprawnego i przekroczenie 20km/h kontrolki zgasną.

Czasami nie kupuj zamiennika bo nie pojeździsz długo albo wcale działać od nowości nie będize.

Opublikowano
  • Autor
ok chodzi mi że jeśli czujnik jest odpięty to komp nie pokazuje błędu a jak go podpinam to pokazuje błąd czujnika i zastanawiam się czy zabierać się do sprawdzania sterownika, oporów itp.czy jednak wymienić czujnik na inny :?:
Opublikowano
  • Autor
czy sterownik jest przy pompie ABS :?:
Opublikowano
Tak, sterownik jest przy pompie abs. A sprawdzałeś w ogóle czy jest szansa bez problemu odkręcić czujnik z drugiego koła? Bo na kanale czy po zdjęciu koła to nie jest wcale wielki kłopot i miałbyś sprawę wyjaśnioną.
Opublikowano
  • Autor
tak lecz te śruby są mocno skorodowane i obawiam się że się urwą i będzie kolejny problem z rozwiercaniem
Opublikowano
Wtedy rozwiercanie czeka Cię na 100%. Czasami śruba pójdzie a trzeba samą dupę czujnika rozwiercać. Dlatego trzeba użyć WD odczekać kilka godz, potem znowu wd i próbować. Na suchara nawet nie próbować.