Skocz do zawartości

Zwiększyć moc , co zrobic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam 316 m40 chcialbym zwiększy moc ,wiem że najlepszym rozwiązaniem byla by wymiana silnika na jakis 2 lub 2.5 litrowy jednak nie stac mnie na taki wydatek a obecny byl po kapitalce jak kupilem moja bawarke i chodzi cacy tylko wrazenien nie oferuje

Narazie E30 316 ,ale i tak wszystko wyprzedzam !!!

-------NEXT-------> E36 325

Opublikowano

Witam

Polecam podtlenek azotu :cool2: :P

W porywach bedziesz mial prawie jak 2.5 l.

/Prawie robi wielka roznice/

pozdrawiam

Opublikowano
Jak chcesz sie bawic to wstaw turbospreżrke i bedziesz mial przecinaka dobrego ale według mnie przycsilniku 1.6 nie warto minimum 2.0
BIAŁA MOŻE WIECEJ :)
Opublikowano
wiem że najlepszym rozwiązaniem byla by wymiana silnika na jakis 2 lub 2.5 litrowy

Najlepszym i najtańszym rozwiązaniem jest wymiana samochodu na np. 328. Wymiana silnika to jakaś pomyłka.

Turbina też nie jest dobrym pomysłem. Koszty będą spore a wynik końcowy pewnie gorszy niż standardowej 320.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Patroszysz samochód w kabinie do gołej blachy i już masz parę koni więcej, i są to konie w pełni darmowe. Są też co prawda pewne wady takiego rozwiązania ale...
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano

Widze twoi informatorzy z forum maja duze poczucie humoru. Nie widze panowie tutaj nic smiesznego a wy nabijacie sie z chlopaka ktory chce poprostu miec wieksza radosc z jazdy. Nie koniecznie wszystkich stac na samochody o takiej pojemnosci jak wy myslicie.

Wracajac do twojej sugesti. Widze i domyslam sie ze bardzo sie przywiazales do swojego auta i nie chcesz go wymienic. Dlatego polecam kilka malych przerobek w ukladzie dolotowym i wylotowym. Przerobic wydech , przerobic doplyw powietrza pzrzerobic wtryski , mozna troche powymieniac czesci w glowicy , moze ewentualna wymiana aparatu zaplonowego. Pamietaj jednak ze to sa wszystko koszta , a efekt koncowy moze i odczujesz w mocy lecz oameitaj ze i kieszen bedziesz mial lzejsza. Wydasz i na przerobki a po przerobkach wieksze spalanie i na benzynke pojdzie wiecej. Dodatkowo pamietaj tez ze producenci tych silnikow skoro zakladali ze wyciagniecie z tego silnika pewnej okreslonej mocy bedzie najzdrowsze dla motoru to nie warto sie z nimi klocic. Silnik poprostu zacznie ci sie sypac. Nie mzoesz wymagac za duzo od takeigo silnika. Zamiast wydawac na silnik kup sobie ladne felgi z ladnymi kapciami do tego dobry sprzet grajacy i radosc bedzie rownie duza. A jezeli tak bardzo chcesz sie scigac ze swiatel to poprostu kup inne auto.

Pozdrawiam

. . . zero kierunkowy , jestem kajtek . . .
Opublikowano
  • Autor
wlasnie oto chodzi ze wymiana autka byla by dla mnie ciezkim przezyciem , poswiecilem nad nim sporo czasu i pieniedzy , jak piszesz wymienilem felgi na alusy i zamątowalem sprzecicik audio , przyciemnilem szyby itp .Silnik chodzi jak zegarek wiec jesli ma sie z czasem sypacz powodu tych paru konikow to ja dziekuje

Opublikowano
  • Autor
dzieki pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Aaaaaale, nikt się nie nabija. Jeżeli kolega NIE bierze pod uwagę zmiany samochodu, ani swapu silnika (co, jak już wielokrotnie udowodniliśmy, jest nieopłacalne, a robione już tylko w celach hobbystycznych), to można zaproponować dwie wersje "upgrade'ów":

1. wieś tjunink:

- spojler typu płetwa walenia na stalowych kątownikach,

- nalepka PIONIER na tylnej szybie,

- ciemne szyby,

- "wlot powietrza" na masce typu "kosiarka spalinowa",

- komplet "ożarówkowania" typu "Zenon",

- obcięcie sprężyn zawieszenia o minimum 7 zwojów na sztuce,

- w celach poprawy aerodynamiki - wyrżnięcie klamek i znaczków BMW,

- maść na bóle reumatyczne "zimnego łokcia".

2. ZMIANY PROFESJONALNE:

- wymiana układu korbowego (kute tłoki, korbowody),

- modyfikacje głowicy (wałki, metalowa uszczelka, planowanie),

- dokładka turbosprężarki,

- dokładka układu Nitro,

- na koniec zmian w silniku - modyfikacja elektroniki sterującej,

- zmiana układu hamulcowego (trzeba to jakoś potem zatrzymać),

- zmiana zawieszenia (utwardzenie, NIE obniżenie),

- zmiana układu napędowego (skrzynia biegów, dyfer, przeguby).

Podlicz koszta wersji "2" (pierwszą podałem TYLKO w celach prześmiewczych), a dowiesz się, że nie stać Cię na to (mnie z resztą również). JEDYNĄ sensowną alternatywą jest zamiana auta na 328 lub którąś ze starszych "M".

Kai