Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Wybaczcie mi mój lament już w pierwszym poście na tym forum ale jeżdżąc od mechanika do mechanika już kończą mi się opcje pomocy.

Zaczynając od początku :

Jestem posiadaczem ukochanej e39 30d (1999) z automatyczną skrzynią biegów, jakiś czas temu przy 3tys obrotów ( mniej więcej ) zdarzyło mu się 'odciąć' ( co objawia się zgaśnięciem, trzeba wtedy wyłączyć zapłon i ponownie odpalić ). Teoretycznie problem pompy paliwa - po wymianie dalej to samo, czasem zdarzy mu się zgasnąć przy wyprzedzaniu. Ostatnimi czasy w trakcie normalnej jazdy zapaliła się kontrolka kontroli trakcji oraz ABSu - i tutaj szaleństwo, raz działa wszystko a raz w/w kontrolki świecą i zarówno jaki i ABS i kontrola trakcji nie działają. Pojechawszy do mechanika dowiedziałem się że nie da się podłączyć komputera - ani do silnika ani do skrzyni. Do tych problemów kilka dni temu doszła skrzynia - przy większych obrotach ( zazwyczaj koło 4 tysięcy ) skrzynia jakby nie wiedziała co ma zrobić i zamiast wrzucić wyższy bieg zapala kontrolkę awarii skrzyni i przełącza się w tryb awaryjny.

Dowiedziawszy się od mechanika że jest wielce prawdopodobne iż jest to komputer ( bo jakoby miał sterować komunikacją wszystkich podzespołów ). Komputer dziś wymieniony, ze skrzynią summa summarum połączyć się nie da dalej a po krótkim teście znów to samo - kontrolka awarii skrzyni i tryb awaryjny. Dodam tylko, że wystarczyło wyłączyć samochód na 1-2 minuty i błąd znikał a skrzynia działała normalnie - do czasu " dania po gazie " czy próby wyprzedzenia. Kolejna teoria - sterownik skrzyni. Po próbie podłączenia innych - fiasko, nie działają w ogóle - cały czas kontrolka skrzyni i zero odpowiedzi na przekręcenie kluczyka, w międzyczasie odłączyłem akumulator z myślą ze coś to pomoże.

Ale tutaj następna dziwna sprawa, po tej sytuacji i nieudanych próbach podłączenia innego sterownika podróż do domu - 25km zero problemów, auto ma kopa i nic się nie dzieje - poza jedną rzeczą. Jadąc wolno 50-70 km/h auto jakby dostawało gazu ale nie jedzie, po czym po chwili kiedy już jest około 100km/h wszystko działa normalnie. Przejechałem kilka razy tam i spowrotem na dużych obrotach i nic, nawet kontrolka skrzyni czy cokolwiek innego się nie dzieje.

Drodzy forumowi spece, pomóżcie.

Pozdrawiam Was serdecznie.

Opublikowano
Kontrolka abs to zazwyczaj w twoim modelu kończący się sterownik pompy. Co do pracy skrzyni to skupił bym się na przepustnicy bo ma ona znaczący wpływ na pracę skrzyni.
Opublikowano

Witam.

MaciejV8: tu chodzi o 3.0d więc problem przepustnicy odpada.

Co do problemów z połączeniem się z podzespołami najpierw przyjrzałbym się podłączeniom instalacji (kostki i wtyczki) przy danych podzespołach.

Jest możliwość iż kable ze starości wariują.

Jak nie idzie się połączyć z którymś podzespołem jest możliwe również że inny podzespół uszkodzony przeszkadza w połączeniach i z diagnostyki kicha.

Masz webasto?? Wiem że ono potrafi nieźle namieszać (jak ma płytkę uszkodzoną) z diagnostyką naszych aut.

Powodzenia w naprawie, i napisz co było przyczyną.

Opublikowano
Przede wszystkim pojedź nie do "mechanika", który nie potrafi podpiąć się komputerem pod Twój samochód, tylko do kogoś kto ZNA się na BMW i ma odpowiedni sprzęt. Wbrew pozorom e39 jest już na tyle "skomputeryzowanym" autem, że naprawdę dużo da się odczytać komputerem. Ale musi robić to ktoś, kto ma do tego odpowiedni sprzęt, programy, itp. i na o tym pojęcie. Wiem z własnego doświadczenia.
Opublikowano

1 Standartowo sprawdz wszystkie połaczenia masy.

2.Kostka za stacyjką potrafi zrobić takie zamieszanie jak piszesz bynajmniej u mnie to było styczniki sie powypalały i nie zawsze wszystko działało. Pozdrawiam