Skocz do zawartości

Wymiana filtra przeciw pyłkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z nawiewem. Słabo mi dmucha a dowiedziałem ze jest to wina jakiegos filterka, tylko nie wiem gdzie sie on znajduje i czy to wogóle jest ten problrm czy moze jakis inny.
Opublikowano

Filtr powinien znajdować sie pod maska przy podszybiu,jak zdejmiesz taką plastikową kratkę pod szyba to powinieneś zobaczyc wentylator a dokładniej jego osłonę i po bokach takie 2 półokrągłe tuby.

Tam siedzą filtry pyłkowe,

a słabe dmuchanie należy zacząć od tych filtrów bo w większości przypadków nie wymieniane są od nowości,najlepiej wyjać i właczyć nawiew i zobaczyć czy jest lepiej.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=64_0564&hg=64&fg=35

umieszczony jest w elemencie nr 12

A tak wygląda

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=BE51&mospid=47425&hg=64&fg=10

Ten prostokatny powinien być za schowkiem wewnatrz auta,zależy jaki masz,albo tu albo tu.

Opublikowano
  • Autor
Mam Bmw e36 Coupe z 93 roku.
Opublikowano
  • Autor
Dzieki za podpowiedz. Pozdro
Opublikowano
Z tymi prostokatnymi za schowkiem spotkalem sie najczesciej w samochodach z klima
Opublikowano
  • Moderatorzy
Mam problem z nawiewem. Słabo mi dmucha a dowiedziałem ze jest to wina jakiegos filterka, tylko nie wiem gdzie sie on znajduje i czy to wogóle jest ten problrm czy moze jakis inny.

Jakbyś się chwilę rozejrzał po forum to byś znalazł... np w dziale "Zrób to sam":

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=11803

Pozdrawiam

Admin

Opublikowano
Wymieniałem dwa dni temu te filtry u siebie. Coupe, bez klimy 92 rok. Trzeba uważać, żeby nie połamać plastikowej kratki na podszybiu, jeśli się nie chce zdejmować ramion wycieraczek. Trzeba trochę pokombinować, żeby wyjąć stary i włożyć nowy filtr od strony kierowcy. Korzystając z okazji trzeba wszystko dokładnie wyczyścić. Na dole może być dużo syfu i liści, również w gumowych rurkach spływowych. Za dwa oryginalne filtry w ASO zapłaciłem 170 zł. Zamiennik Mann tyle samo, więc nie ma co kombinować.
Opublikowano

[Kowal} mowisz o tych dwóch okrągłych? 170zł za dwa czy za sztukę?

W zeszłym roku chciałem zakupić ale u mnie w Cz-wie 192 zł jeden

Jest jakas promocja czy co? :shock:

Słyszałem tez że zamiennik robi Febi ale w mojej oklicy nie do dostania. Masz może jakis numer filtru Mann`a?

Opublikowano
Cena normalna w aso to ok. 192 zł/2szt a to 170 zł za dwie sztuki, to powiedzmy taka promocja. Tyle kosztuje też komplet zamienników Manna, tylko tam występuje jako filtry do E36 kompakt pod numerem CU 17 20.
Opublikowano

Dzieki [Kowal]

Za taką cenę to kupie