Skocz do zawartości

[316i] Falowanie obrotami + gaz i temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Od jakiegoś czasu zauważyłem że w mojej 316 obroty falują nawet do 500~1100 rpm. Co ciekawe jak dojeżdżam do skrzyżowania na biegu i wcisnę sprzęgło żeby się zatrzymać to obroty lubią zatrzymać się na 1100-1200 i tak chwilę się utrzymywać zanim spadną do żądanych 900. Najgorzej jest oczywiście na zimnym silniku, ale autko nie gaśnie, ale szarpie przy przyspieszaniu. Po rozgrzaniu ciut to ustępuje ale jest odczuwalne. Na gazie chodzi normalnie faluje minimalnie ale w granicy błędu.

Do tego doszło dziwne zachowanie się instalacji gazowej, tj. przełączalnia się na gaz z benzyny. Wkładam kluczyk i sekwencja mi radośnie mruga "Odpalamy na PB przełączę się jak silnik się ciut zagrzeje"

I jak zwykle przeskakiwała na gaz powychyleniu się wskazówki delikatnie za niebieskie pole tak teraz robi to kiedy chce... Np. pojeździłem silnik się rozgrzał na gazie hula elegancko odstawiam auto i za 3-4 godziny wychodzę wsiadam patrze na wskazówkę temp. niebieskie pole odpalam a tu cyk i gaz od razu. Innym razem deszczowy poranek zabieram się do pracy kilka kilometrów, zazwyczaj przełączała mi się na gaz jeszcze w mieście a tu dojechałem pod bramę, wskazówka na desce już dawno w pionie a tu nic daje mruga... No i jeszcze wskazówka w pionie na desce już dawno a z rury para leci (deszczowy chłodniejszy dzień) przejechanie chwili i tak jak by silnik się "dogrzał" bo to ustaje.

Byłem u chłopaków na kompie i żadnych błędów im nie pokazało, lambda działa.

Ktoś może ma jakąś ciekawą teorię :D

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Ciekawą teorię hehe, u mnie podobnie było z gazem i wyszło na to że miałem zapowietrzony układ chłodzenia :D i parownik mi świrował z tego powodu.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawdź czy sonda działa w pełnym zakresie i czy działa jej grzałka bo ona też często siada i wtedy na zimnym silniku jest jeszcze gorzej. A co do instalacji gazowej to sprawdź poziom płynu chłodniczego może masz za mało i czujnik temperatury od gazu głupieje. A jak nie to podjedz do gazownika żeby sprawdził czy działają poprawnie czujniki gazu.