Skocz do zawartości

530d 231 e61 2006 "dlawi sie" problem z obrotami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Prosze bardzo o wyrozumialos z racji gdyz pierwszy raz na forum i to moj pierwszy post. Zwracam sie z prosba do was o przeanalizowanie problemu.

Mianowicie na zimnym silniku przy odpaleniu wariuja obroty. Doslownie. Dzis rano przez pierwsze 30 sekund ok na poziomie 700obr/min natomiast po 30sekundach silnik zaczyna sie dlawic. Obroty skacza 500-700-500-700....ale nie gasnie. Po przejechaniu malej odleglosci ok 1km obroty sie uspokajaja i sa na poziomie 700 . Podczas jazdy sie nie dlawi tylko na postoju ba zimnym po odpaleniu po jocy lub dluzszym postoju

Bardzo prosze o jakies wskazuwki....

Cisnienie na listwie?

Czujnik cisnienia?

EGR?

No ja jestem zielony a do tej pory autko smigalo jak zloto. Dodam ze jestem po wymianie oleju mobil 1 esp 5w30 syntetyk

Edytowane przez pioro997

Opublikowano
  • Autor
Dodam ze mechanik podlaczal wczesniej kompa w celu sprawdzenia bledow od zawieszenia tylnego bo mam tam jakis blad. Od silnika nic nie bylo. Usunal wszystkie mozliwe bledy i tak jajby po tym auto zaczelo swirowac. Chba ze to tylko zbieg okolicznosci. A moze cos przez kasowanie bledow? Moze jakis reset ustawien kompa? Pomocy.
Opublikowano
Świece żarowe i/lub sterownik świec żarowych do sprawdzenia.
Opublikowano
  • Autor
Dzieki wielkie sprawdze i dam znac .
Opublikowano
Świece żarowe i/lub sterownik świec żarowych do sprawdzenia.

to nie to, ten silnik używa swiec jedynie w temperaturach minusowych. a nawet i zimą z jedną sprawną śwecą odpali i nie będzie falował.

Jedź do kogoś kto ma INPA i się zna

http://imageshack.us/a/img222/358/img0470ji.jpg
Opublikowano
świece grzeją do osiągniecia przez silnik temp. ok. 30 stopni (jak się nie mylę) więc jednak chyba może to mieć wpływ. U mnie przy uwalonym sterowniku nawet przy dodatnich temperaturach falował i miał ponadnormatywne wibracje. Pzdr.
Opublikowano
  • Autor
Dzieki wielkie za wszelkie informacje. Mam nadzieje ze to tylko swieca lub ogolnie nic powaznego. Autkiem wystarczy podjechac kawalek i szarpanie znika. Czyli moze rzeczywiscie lapie jskas temperature i jest ok. A szarpanie jest dosc mocne na tyle ze buda trzepie. Przy bardzo delikatnym podgazowaniu na jalowym tez jest ok np 900 - 1000. Ale przy puszczeniu gazu znow swiruje na wolnych na jalowym. Poszukam kogos kto zdiagnozuje problem i napewno napisze. Bardzo doceniam wszelkie uwagi i dziekuje wszystkim za poswiecenie chwilki.
Opublikowano
  • Autor

Dodam tylko ze odpala na dotyk. Bezproblemowo.

20sekund pozniej szarpanie na jalowym.... 700-500-700...

Po chwili lub krotkiej przejazdzce wszystko w normie...

Pozdrawiam wszystkich użytkowników ;)

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Juz jestem po podlaczeniu do INPA.

mianowicie pokazuje problem z 6cioma swiecami zarowymi!!!

Bledy 4412

4422

4432

4442

4452

4462 - glow plug activation interrupted tak jest przy wszystkich kodach

A wiec panowie sadzicie ze to sterownik swiec zarowych? Nie wierze zeby siadly wszystkie swiece.... chociaz?