Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, problem z moim autem polega na tym że jak dotknę pedał gazu i obroty wzrosną do ok. 1tys później spadną do 600-650 po czym auto się zatrzęsie i z powrotem wracają do 700.

Prawdopodobnie nie robiło by to dla mnie problemu jak bym miał skrzynie manualną, natomiast przy automacie jak wrzucę D i delikatnie dotknę pedał gazu to obroty wzrastają do ok. 1 tys po czym spadają do 600-650 i całe auto zaczyna przez chwile skakać, obroty w tym czasie skaczą w granicach 500-1000 obr.

Nauczyłem się już panować nad sytuacją i odpuszczam pedał gazu delikatnie, problem występuje od pól roku, po montażu instalacji LPG, natomiast nie wiem czy ma to coś wspólnego, ponieważ dzieje się to jak na benzynie tak i na gazie.

Silnik z Valvetronikiem.

Auto zostało sprawdzone DISem, i żadnych błędów tam nie wykryto.

Obroty biegu jałowego ustawione na 700, i nie wiem dla czego w takim razie schodzą one do 600-650 o czym wracają do 700.

Bardzo proszę o pomoc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Jeśli problem powstał po zamontowaniu LPG, to raczej tam bym szukał. Instalator LPG zrobił wcinkę w komputer samochodu, aby umożliwić wyłączanie rozpylaczy benzyny i tu może być problem. Spróbuj całkowicie odłączyć LPG przez wyjęcie bezpiecznika sterownika LPG, jesli to nie pomoże to reklamuj u instalatora LPG. Edytowane przez multilab
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

sprawa wałkowana tysiąc razy na forum, jak masz źle ustawione lpg, będzie miesział na Pb. Te silniki są bardzo wrażliwe na skład mieszanki.

Jak będziesz miał nieprawidłowy skład na lpg to na Pb komp będzie próbował to korygować poprzez wydłużanie/skracanie czasów wtrysków co będzie skutkować nierównomierną pracą silnika.

Pojeździj trochę tylko na Pb (np 50km - 100km) komp powinien na nowo się dostroić. Jeśli po jeździe tylko na Pb będzie wszystko to już wiesz, że lpg jest źle ustawione.

i po raz tysiąc drugi, w tych silnikach lpg ustawia się TYLKO podczas jazdy.... NIE DA SIĘ ZROBIĆ TEGO TYLKO PRZY PRACUJĄCYM SILNIKU NA POSTOJU!!

Pozdro

Opublikowano

Problem prawdopodobnie tkwi w samym pedale gazu, mam wrażenie że w pewnym położeniu obroty zaczynają wariować, zauważyłem że dzieje się to na każdym biegu. W przyszłym tygodniu zajmę się tym.

Może będzie ten post dla kogoś pomocny :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po wymianie pedału wszystko działa jak należy. :cool2:

Bardzo się ciesze z tego powodu, ponieważ z tym objawem jeździłem przez pół roku, i już o wszystkim myślałem. :norty: