Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witajcie. W czwartek sprowadzilem sobie e36 318tds. Sprawdzajac ja u sprzedajacego wszystko bylo ok, u mnie przez dwa dni tez gra i w dniu dzisiajszym mam do wymiany juz pompe wody. Ale nie o tym sprawa. Zauwazylem jeszcze cos takiego: po dluzyszym postoju auta odpalam go, bieg pierwszy wszystko gra i w momencie drugiego biegu i zwolnieniu sprzegla samochod hamuje silnikiem i po chwili jakby cos pusci (slychac nawet taki cichy dziwny odglos)i wszystko jest ok. Czasem zrobi tez tak na 3 biegu. Dzieje sie tak tylko po dluzysz postojach. Jak troche pojezdzi to nie zauwazylem jeszcze takiego zachowania. To moje pierwsze bmw i jestem laikem w temataach tych aut. Mam nadzieje ze jakis doswiadczony kolega pomoze. Z gory thx!
Opublikowano

Sprawdź elastyczny łącznik wału.

Co prawda problem występowałby niezależnie od tego czy samochód postoi czy nie, to na moje oko w tym może być problem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A co ma łącznik wału do

samochod hamuje silnikiem i po chwili jakby cos pusci

???

Jedź do mechanika od pomp wtryskowych, bo prawdopodobnie masz problem z nastawnikiem.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Są takie co się da i takie co się już nie da. Jedź do kogoś od pomp to zobaczy co i jak. Po zdjęciu nastawnika też trzeba go prawidłowo potem ustawić. Takie zamulanie w 2,5 powoduje właśnie nastawnik i jest to dość często spotykany objaw.

Nie wiem jak jest z nastawnikami do 1,8 bo nie miałem z tymi silnikami nic wspólnego i czy jest taki sam jak w 2,5. Swego czasu za regenerację mechesy brali 400, zaś nowy Boscha z gwarancją 1300.

ec2Wze6.jpg