Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przymierzam sie do wymiany oleju wraz z filtrem i zauważylem dopiero, że filtr schowany jest w plastikowej obudowie (otoczonej jakąć plastikową osłonką) a ta nie ma żadnego widocznego gwinta, czegokolwiek, żeby dało się ją swobodnie odkręcić. Na końcu tej obudowy fitra też nie ma żadnego dzyndzla z gwintem, jak to bywa w innych markach. Obudowa jest okrągła jak moja głowa.

1. Używacie do tego jakiegos specjalnego klucza nasadkowego czy czegoś w stylu nakrętki/nasadki nakładanej na osłonkę od góry??

2. Drugie pytanie to czy należy odkręcić plastikową osłonkę wokół tej obudowy filtra czy mając jakiś klucz da się wyciągnać obudowę bez demontażu całego plastiku??

3. Jeśli są jakieś klucze/nasadki jakkolwiek się to nazywa, to moglibyście podać parametry tego? tzn jakiś rozmiar i ewentualnie czy sprzedają to gdzieś (np link z allegro/ebaya)?

Juz sie zabieralem do roboty, ale na szczescie nie spuscilem oleju, bo zastanowiła mnie kwestia wyciagniecia filtra. Z góry dzięki.

Mój silnik to 318i, 2 litry, kod n42.

Opublikowano
Z tego co pamiętam to tam jest wkład oleju i na tej czarnej puszcze jest na górze na klucz nasadowy 36 odkręcasz tylko górę obudowy i wyciągasz wkład
Opublikowano

Ja uzywam normalnego klucza z lancuchem, tyle ze pod lancuch idzie stary pasek klinowy i jest spoko.

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Opublikowano
używając takiego klucza należy chyba zdjąć plastikową osłonkę wokół obudowy filtra prawda? z tego co widzę miedzy obudowę i osłonkę raczej nie wejdą te metalowe ''nogi'' klucza

Odkrecasz 2 nakrętki i ściągasz obudowę. Nie ma z tym żadnego problemu.