Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W mojej E30 cos nie dziala z centralka. Przy przelaczaniu pilotem slysze w srodku samochodu ze sterownik od stentralnego zamka dziala poniewaz slychac pikanie w moemncie zamykania i otwierania. Gdy zamek w drzwiach zamkne recznie to zamykaja sie tylko tew drzwi a nie wszystkie na raz. Wiec mysle ze sterownik jest raczej okey ale w takim razie co sie popsulo ? Znajomy mi powiedzial ze to moze byc wina silownika. GDzie jest ten silownik i co sie w nim moglo zepsuc ?

. . . zero kierunkowy , jestem kajtek . . .
Opublikowano
Sterownik od centralnego zamka w e30 znajduje sie pod nogami pasazera, za glosnikiem (troche wyzej od niego ale glosnik musisz wyciagnac). Silowniki natomiast sa w kazdych drzwiach. Zdejmujesz boczek i tam bedzie takie urzadzenie ktore popycha zamek i to wlasnie jest to.
Opublikowano
Witam

... Gdy zamek w drzwiach zamkne recznie to zamykaja sie tylko tew drzwi a nie wszystkie na raz. Wiec mysle ze sterownik jest raczej okey...

no to raczej nie jest... w moje e30 jak zamkne którekolwiek drzwi (mam tylko 2 i bagażnik) to zamykają się wszystkie i tak raczej powinno być

Opublikowano
Sterownik to ja wiem gdzie sie znajduje. NAwet go rozbieralem i sprawdzalem wszytsko (jestem elektronikiem z wyksztalcenia) ale sterownik zachowuje sie tak jak trzeba. Reaguje na wszytskie zadania. U mnie tez jak zakykalem jedne to wszytsko sie zamykalo a teraz jak zamkne jeden to zamyka sie tylko jeden. Co robic ?
. . . zero kierunkowy , jestem kajtek . . .
Opublikowano
Podstawa w tym momencie jest sprawdzenie kabli przy silownikach (czy dobrze podawane jest napiecie). A zwlaszcz przy drzwiach kierowcy gdyz jest to silownik master i on steruje reszta silownikow.