Skocz do zawartości

bmw e60 520d czy ten chiptuning jest dobry i bezpieczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jestem żywym przykładem chiptuningowania silnika. Mija już półtora roku jak śmigam . Spalanie mi się zmniejszyło , osiągam przy normalnej jeździe 6.8 l /100km a moc jest zdecydowanie większa , z autkiem nic się nie dzieje, wstawiałem przy 167 tys , teraz mam 204 wiec 37 tys i żadnych problemów ze sterownikami silnikiem czy czymś podobnym :) Nie baw się w skrzynki jedź do profesjonalistów , koszt nieduży a przynajmniej wiesz co masz .. pozdro
Będziesz Miał Wszystko
Opublikowano
Różnica polega na tym, że box jest zrobiony jeden, dla wszystkich a chiptuning ma być dopasowywany do każdego auta indywidualnie (co nie znaczy, że zawsze tak jest).
Opublikowano

Box z reguły podnosi tylko dawkę paliwa na wtryskach ewentualnie zmienia kąt wtrysku, nie podnosi ciśnienia doładowania.

Więcej paliwa bez zwiększenia powietrza daje wzrost mocy i momentu, efektem ubocznym jest zwiększona emisja sadzy - z czasem zapcha DPF, ponadto zwiększa się temperatura spalania co nie koniecznie dobrze wpływa na tłoki, tuleje, głowicę i pozostałe elementy współpracujące.

Nowy program (chip) steruje całą pracą silnika - dawką paliwa, pracą turbiny, limiterami itp. Programem uzyskasz większe przyrosty mocy i przyrosty te będą bardziej bezpieczne dla silnika.

Opublikowano
A czy lepiej przy takiej operacji wyrzucić dpf? (auto użytkowane głównie na krótkich odcinkach w cyklu miejskim)i skąd mam wiedzieć czy ktoś mi tam wrzuci taki jak trzeba program(chip)?no i jak to się ma do automatycznej skrzyni?
Opublikowano
A czy lepiej przy takiej operacji wyrzucić dpf?

Zdania są podzielone. Wyrzucenie DPF'a szkodzi wynikom na badaniu technicznym i czystości tylnego zderzaka

skąd mam wiedzieć czy ktoś mi tam wrzuci taki jak trzeba program(chip)?

Trzeba do dobrego tunera - mamy ich kilku na Forum.

no i jak to się ma do automatycznej skrzyni?

Dobry tuner odpowiednio zmodyfikuje limitery momentu (kolejna rzecz niedostępna przy boxie), żeby ci skrzyni nie uszkodzić.

Opublikowano
To może ty podzielisz się z nami jakąś fachową wiedzą w powyższym temacie? Skoro twierdzisz że piszą głupoty to napisz coś mądrego. :D