Skocz do zawartości

E46 320d drgania po wymianie tarcz i klocków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam wymienione 100 km temu tarcze, klocki, reperaturki zacisków i przewody elastyczne z przodu. Podczas jazdy czasem od 70-90 wystepuja drgania jakby było coś z oponą( cała buda+kierownica) przyhamuję i problem znika na kilkadziesiąt kilometrów. Co to może być?

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Opublikowano
krzywa tarcza, słabo dokręcone koło, uszkodzona opona, szukaj a znajdziesz, przy samochodzie łatwiej znaleść usterkę niż diagnozować na odległość.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jesli nie dotarles klockow do tarczy a ostro hamowales mogles sobie ja wykrzywic. Zle wyczyszczoba piasta tez moze byc powodem Twoich probkemow.

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

jak dla mnie spalona tarcza .

zdejmij koło i przypatrz się tarczy czy nie mieni sie pod światło

jakiej firmy tarcze i klocki?

występują twarde i miękkie klocki podobnie jest z tarczami

myślę że masz twarde klocki a tarcze troszke złej jakości

przy takiej roszadzie trzeba dotrzeć klocuchy żeby współgrały z tarczą

Opublikowano

Tarcze i klocki bosch. Od wymiany delikatnie hamowalem. Ciekawi mnie ze problem wystapil dwa razy w odstepie kilkudziesieciu kilometrow i i ustepuje po przyhamowaniu.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Opublikowano

Sam to robiłeś czy dawałeś do warsztatu ?

Jak sam to wszystko porozbieraj wyczyść od nowa i poskładaj, gdzieś coś ci się przycina, bo nie masz tego cały czas.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
to może sie podczępię pod temat, mam takie obiawy ze przy ok 160 km/h czuć drgania w całym aucie, te obiawy zauważyłem dopiero niedawno, ostatnio wymieniałem tarcze, klocki i szczęki wyjechałem z garażu i po 3-5 kilometrach dotykam tarczy a ta holera tak gorąca ze felga i opona sie nagrzały... co sie okazało, tarcza(meyle) albo klocki(bosch) miały za dużą średnice i ciągle tarło... można sie domyśleć jak po tym nowiutka tarcza wyglądała, jak po dobrym hartowaniu z fioletowymi plamami, kolorowa jak tęcza w warszawie :( czy te tarcze już do wyrzucenia czy po przetoczeniu będą dobre?
Opublikowano

Tarcza jest przegrzana. W tym wypadku do wyrzucenia.

Pytanie co bylo powodem przegrzania? Najprawdopodobniej zapieczony zacisk gdzie toczek nie cofnął sie po hamowaniu.

Opublikowano
Tarcza jest przegrzana. W tym wypadku do wyrzucenia.

Pytanie co bylo powodem przegrzania? Najprawdopodobniej zapieczony zacisk gdzie toczek nie cofnął sie po hamowaniu.

no właśnie ani zacisk ani tłoczek bo przegrzały sie OBIE tarcze, z braku pomysłu zrobiłem eksperyment i zamontowałem hybrydę jeden stary i jeden nowy klocek zeby było więcej luzu i jakoś po tym zabiegu tarcze sie już nie grzeją, jakieś pomysły?

Opublikowano
Tłoczek chowa się do końca w zacisku ? Może jest skorodowany, a nowe tarcze z klockami potrzebują bardziej schowanego tłoczka niż te zużyte klocki..?
Opublikowano
Tłoczek chowa się do końca w zacisku ? Może jest skorodowany, a nowe tarcze z klockami potrzebują bardziej schowanego tłoczka niż te zużyte klocki..?

chowa sie tak ze klocek opiera sie na zacisku także cały wchodzi, pomyślałem ze przetoczę te tarcze o pare mikronów i zobacze jak działa z nowymi klockami

a jeszcze pytanie bo zauważyłem ze na nowej tarczy na "niepracujących" miejscach pojawiają sie rude plamy pewnie korozja, czy to może mieć związek z przegrzaniem? jakaś powłoka antykorozyjna mogła sie spalić od temperatury? zna sie ktoś na tym?

Opublikowano

sądzę że nie ma reguły na skorodowane miejscami tarcze

u siebie mam ten sam problem jeżdżę sporadycznie tarcze robią sie od nowości "rude"

przejadę sie tu i tam i kłopot znika na czas postoju auta (około 2 tygodni)