Skocz do zawartości

Utrata mocy po wymianie paska i rolek?? m40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem, wiec zakładam nowy post. Otóż sprawa wygląda nastepujaco. Kilka dni temu wymieniałem rozrząd, tzn pasek i wszystkie rolki plus paski klinowe. Wydaje mi sie, że autko straciło moc jakby, do tego pojawił się dziwny zgrzyt sprzęgła, które wcześniej już było zjechane bo łapało przy samej górze i nieco szumiało łozysko w nim , ale teraz to jest tragedia po prostu nawala ostro kiedy wciskam pedał sprzęgła metalicznie. Nie wiem czy istnieje mozliwosc że mechanik coś naruszył podczas wymiany rolek itd i czy mozliwe jest ze autko po prostu jest słabe bo kończy mi się sprzęgło i sliska??? Mowa oczywiscie o silniku m40 316

Dziekuje z góry za pomoc :)

Opublikowano

Wygląda to na przypadek, że sprzęgło siadło do zera akurat teraz.

Chociaż diabli wiedzą, czy mechanik nie zrobił po wymianie rozrządu nazbyt sążnistej jazdy próbnej.

(Jeżeli nie zapisujesz stanu licznika, to się nie dowiesz).

Niestety, szykuj się na wymianę tarczy i docisku.

Jeżeli zrobiłbyś wymianę wcześniej, zanim sprzęgło zaczęło wydawać metaliczne dźwięki, być może wystarczyłaby tylko nowa tarcza.

Teraz już metal piłuje o metal. Za chwilę przestanie jechać.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
HMm sprzęgło to już wiem i szykuje sie na wymianę, niesttey co sie odwlecze... :( a odnosnie tego ustawienia rozrządu?? Jak mógł to źle ustawić, czy ktoś inny jest to w stanie sprawdzić i ustawić dobrze bez zdejmowania wszystkiego, bo jesli trzeba zdejmować pasek to równa się praktycznie z jego wymianą, bo jesli zdejmuje sie pasek to należy podobno go wymienić dla świętego spokoju, bo coś tam się narusza jego konstrukcja czy coś nie wiem, jak to wygląda panowie??
Opublikowano

nie musisz wymieniać nowego paska po zdjęciu (bzdura ! )

możesz pojechać z reklamacją,ale on pewnie powie że wszystko oki ,bo się nie przyzna,ale możesz pojechać ze znajomym co się zna na tym i sprawdzić przy nim jeszcze raz,

Możesz podjechać też do innego warsztatu a sprawdza się bez zdejmowania paska,przekręca się wałem i w pewnym momencie na kole pojawi się kreska (znak) i musi idealnie się zgrywać z kreską na bloku.

Opublikowano
Nie trzeba go wyrzucac jesli jest praktycznie nowy,jesli zdejmiesz musisz jedynie pamietac zeby go załozyc w ten sposob ze pracuje w te sama strone co przed zdjeciem(robisz pisakiem np strzalke na pasku),co do ustawiania rozrzadu to wrzuc :search: bo był fajny temat gdzies z 2tygodnie temu kolega opisywal b.dokladnie co i jak.pozdro
Opublikowano
Dzięki koledzy :) może kewstia jest tego typu, ze po prostu jest towina sprzęgła które się ślizga i obroty ida w góre a autko nie chce jechać tutaj może twki problem, a jak na zlosc wymienilem wszystko co mozna i zostało tylko sprzęgło które zostawiłem na koniec a tu masz własnie wydaje ostatnie tchnienia, no cóż trzeba wymienic i wszystko powinno byc okej, podajede do innego warsztatu żeby sprawdzili czy dorze ustwiony jest rozrząd :mad2:
Opublikowano

W silnikach M40 jest na gornym kolku klin. Jednak jest on tak zbudowany ze kolko wzgledem walka mozna obrocic o pare stopni w jedna i druga strone (tak mnie wiecej o zeba). Mozliwe ze machanik odkrecil w jakims celu kolko (np wymiany simeringu) i pozniej zle je ustawil.

Jezeli chodzi o uszkodzenie sprzegla to latwo w miare to sprawdzic. Otoz wystarczy sprobowac zerwac przyczepnosc przy starcie. Jezeli obroty pojda w gore a autko ruszy normalnie to znaczy ze sprzeglo jest skatowane. Jednak gdy oponki zapisza to nie nalezy w tym wypadku szukac w sprzegle przyczyn.

Opublikowano

Czesc

Wymien to sprzeglo a potem bedziesz mogl powiedziec,ze autko nie idzie z powodu rozrzadu.

Przeciez jak Cis sie slizga sprzeglo ,to nie moze dobrze dzialac.

Rozmowa o rozrzadzie jest niedorzeczna przed wymiana.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...