Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od pewnego czasu mam wyciek do kabiny od strony kierowcy. Towarzyszy temu ubytek płynu chłodzącego, stad moja pewnosc ze walnieta jest nagrzewnica. Jak dostac sie do starej nagrzewnicy? Przed naprawa chce juz zakupic nowa ale nikt nie jest mi w stanie powiedziec jakie wymiary (sa rózne) beda pasowac do tego modelu.
Opublikowano

Są dwa typy montowanych nagrzewnic: Siemens i Behr. Behr'a dostaniesz bez problemu, a Siemens to kaplica (nie ma zamienników - przerabiałem temat rok temu). Bez rozebrania deski rozdzielczej się nie obejdzie, co prawda nie całej (tak jest przynajmniej w sedanie). Siemens jest węższy i dłuższy od Behra dlatego nikt nie poda wymiarów. Musisz rozebrać i dowiedzieć jaki typ masz?

PZDR

Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda, że jest to wieko od trumny.
Opublikowano
Dzisiaj jestem po wymianie nagrzewnicy i przezylem lekki szok. Okazuje sie ze roboty na 10 minut. Okazuje sie ze wystarczy odkrecic 3 srubki i dostajemy sie bokiem do nagrzewnicy. W warsztacie za robocizne wzieli 30 zł:) A nagrzewnica Behra.
Opublikowano

Cena przyzwoita bo 250 zł za nową (zamówiona przez warsztat).

W intercarsie chcieli ode mnie (jako od osoby prywatnej) ponad 400 zł. Trzeba szukać bo 150-200 zł różnicy piechota nie chodzi.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam!!! mam ten sam problem, znika mi płyn chłodzacy i podobno to przez nagrzewnice, mam tez mokro pod dywanikami od strony kierowcy.

co trzeba odkrecic i co wyjac zeby do niej sie dostac? powaznie to roboty tylko na 10 minut bo az nie chce mi sie wierzyc??? jak to bokiem sie do niej dostac???

pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Dołączam się do pytania - czy w sedanie w wersji z klimatyzacją można łatwo wymienić nagrzewnicę. Już znam 3 wersje - rozebranie deski rozdzielczej, dostanie się z boku i jeszcze z książki serwisowej - zdjęcie konsoli.

Myślę, że dobrze zdiagnozowałem objawy - a są one takie, że jak rozgrzeję silnik na wyłączonym ogrzewaniu, a potem je włączę, to czuć zapach płynu chłodniczego przez chwilę. Jutro jeszcze zobaczę, czy mam szybę tłustą, albo czy płynu ubyło.

Opublikowano
W Kuj.pom jest chłopaczek w tucholi ktory sprzedaje nagrzewnice na allegro,kupiłem od niego nagrzewnice do a4 za 55 zeta,nowa jakis niemiecki zamiennik ale właściwie niczym sie nie roznił o oryginału behr.pozdro
Opublikowano
Podłączę się pod pytanie... jak zdemontować nagrzewnicę , lub przynajmniej jak się do niej dostać by zdiagnozować wyciek/jego brak ??

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

• 5 tygodni później...
  • 18 lat później...
Opublikowano

Witam, z góry przepraszam za odgrzanie kotleta ale bije sie z myślami aby wymienić manualną klime dwustrefową na klimatronik i moje pytanie brzmi czy dostanie się do nagrzewnicy to na prawdę kwestia 10 minut?!