Skocz do zawartości

Falujace obroty e 36 compact 1.6 benz./gaz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,mam problem z obrotami,model e 36 compact 1.6 benzyna/gaz.Faluja obroty miedzy 820 do 900,lub 1000,czyscilem silnik krokowy,podmnienialem inny,wymienilem zawor odmy,mechanik podlaczal pod komputer,wychodzi ze bledow niema,ale widzial te oborty jak faluja,i niema pojecia co moze byc,moze ktos pomoze.
Opublikowano

problem może okazać sie błahy

-sprawdź czy nie dostaje sie lewe powietrze (pęknięte króćce , przewody gumowe itd.)

-ewentualnie wycieczka do gazownika . zwykła regulacja jeżeli nie czujesz sie na siłach

-mogłaby być uszkodzona przepływa ale skoro cpu nic nie pokazał to musi być inna przyczyna.

swoją drogą w passacie b5 96r wystarczyło dolać oleju, szarpanie dławienie ustąpiło ,być może to też jakiś początek niwelacji problemu

pozdrawiam

Opublikowano

Witam . Pomoge ci z tymi falującymi Obrotami. ! ;)

Ale po pierwsze zmien mechanika !

A wiec. Sprawdz gume ( RURE ) co idzie od przepływki do kolektora.

wyczysc przepływke umyj ja dokładnie.. Sprawdz cy klapka w niej otwiera i zamyka sie bez rzadnych otarc. I czy domyka sie do kaca..

nastepnie Sprawdz odme wąż czy jest szczelny. Nastepnie sprawdz czy miarka oleju w silniku. czy te dwa oringi co sa na niej czy nie sa poparciałe.. Czy aby czasem tamtedy nie dostaje sie jakies powietrze..

Idziemy dalej.. spryskaj cały kolektor ssący płynem i odpal auto popatrz czy nie ma tam nie szczelnosci...

jak nie bedzie ... To auto nie ma prawa falowac..

Jak to co napisałem nie podziała.. to napisz.. powiem ci dalej co robic...

Przede wszystkim sprawdz tą miarke..

Pozdrawiam...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
nie wiem czy to będzie na temat ale kiedyś miałem podobnie obroty wachały się od ok 700 do 1100 rożnie mechanik podpiął kompa i wykrył ze lambda nie żyje po jakiś tam wykresach :D