Skocz do zawartości

530dAT automat szarpie, nie wyświetla biegów-brak komunikacj

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Cześć wszystkim, dzisiaj auto wykręciło mi figla, i muszę się was poradzić.

Sprawa wygląda tak, że po odpaleniu nie zgasła mi kontrolka od skrzyni biegów (jak odstawiałem auto było wszystko okej), po wrzuceniu R lub D jest bardzo mocne szarpnięcie, wcześniej delikatnie zapinał bieg.

Biegi chodzą wszystkie, rusza normalnie z 1 i zmienia do końca aż do 5, ale podczas każdej zmiany biegu jest odczuwalne spore szarpnięcie, tak samo przy redukowaniu.

Auto przyśpiesza normalnie, wszystko cacy, ale to szarpanie :?

Kontrolka sama nie gasła, po ponownym odpaleniu silnika świeci się dalej.

Do tego całkowicie zniknęły wskazania biegów z zegarów, wyświetlacz jest martwy, nic nie pokazuje. :roll:

Podłączyłem INPĘ, wchodzę w skrzynie, wchodzę w błędy i wywala errora, nie dam rady ich odczytać.

Kliknąłem usuwanie błędów, wywaliło kolejnego errora ale kontrolka zgasła, wyświetlacz ożył, a skrzynia działa poprawnie. :shock:

Próbowałem ponownie wejść w błędy skrzyni, ale nie da się, inne funkcje w inpie działają, także nie mam pojęcia co to za błąd mógł być.

Także może ktoś z was miał podobne objawy i powie co to mogło się porobić?

Poziom oleju sprawdzałem jakoś tydzień temu, był okej.

Najbardziej mnie zastanawia czemu tych błędów nie mogę odczytać i czemu wyświetlacz zdechł :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dowiedziałem się dzisiaj że po wymianie oleju (a wymieniałem) należy skasować adaptację skrzyni, także adaptacja skasowana, inpa działa już normalnie, błędów brak, a skrzynia zmienia biegi jak w nowym aucie :wink:

Problem uważam za rozwiązany, mam nadzieję że więcej kwiatków nie będzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Albo reset skrzyni znaną metodą zwierania klem. Tak zrobiłem w byłej e39 i nie miałem "Twoich" problemów.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.