Skocz do zawartości

520I WYMIANA SILNIKA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hej mam w swojej Bmw E39 520 I BENZYNA GAZ silnik m52 2000 benzyna na dwóch vanos.Zamierzam wymienić go na 2800 silnik o takim samym oznaczeniu,Czy moglibyście mi podpowuiedziec czy ta wymiana oprócz silnika musial bym jeszcze cos wymieniac czy tylko sam silnik jestem zielony w tym temacie mogli byscie udzielić mi kilku wskazówek?
Opublikowano

Co się stało, że chcesz wymienić silnik?

Raczej wał i dyfer won. komp, (nie wiem jak skrzynia ale raczej też)

Żeby zrobić to porządnie to nie wiem jak z układem hamulcowym.

Opublikowano
  • Autor

no to wbijam w to w takim wypadku chciałem troszkę szybciej się powsciekac kolego ale zaduzo zachodu dzięki za info

:roll:

Opublikowano
  • Autor
wieksza pojemności chce silnik igla chodzi
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak "igła".

Założe się że bierze dużo oleju i strasznie kopci.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Silnik musi być igła skoro chodzi na tylko na 10w60, a innego boi się wlać :mrgreen:
Opublikowano
10w60 to chyba dobry olej?
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wymiana z M52B20TU na B28TU lecąc po kosztach zrobisz wymieniając sam silnik i zmieniając soft w komputerze, jest też dużo wspólnych elementów, hamulce z tego co pamiętam są takie same, tarcza 296mm, skrzynia ta sama, wał natomiast jest inny, półośki jak sądzę też, nie wiem jak dwumas i sprzęgło.

Musiał byś posprawdzać cały układ przeniesienia napędu pod kątem różnic, teoretycznie da się jeździć na osprzęcie z 520, ale nie wiadomo ile wytrzyma.

Do tego znaleźć zdrowe 2,8 to też wyczyn, żebyś czasem nie zamienił dobrego silnika na jakiś zajechany - wpakujesz się w kolejne koszta.

Co do oleju, to już kiedyś wspominałem że do S62 to się nadaje, ale nie do tego silnika.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dobry, ale nie do M52B20.