Skocz do zawartości

318tds.Podgrzewanie foteli-nie grzeją siedziska.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, włożyłem do auta podgrzewane fotele(seryjnie ich nie było). Kupiłem wszystko od przełączników, wiązki wraz z kostkami. Po podłączeniu grzeje tylko oparcie, czy możliwe ze coś podlaczylem nie tak. Dodam ze zasilanie zrobiłem z zapalniczki, podswietlenie z szyb, a i nie dawałem żadnego przekaznika ani bezpiecznika.

Proszę się zapoznać.

viewtopic.php?f=68&t=120678

Opublikowano
Po podłączeniu grzeje tylko oparcie, czy możliwe ze coś podlaczylem nie tak

Skoro grzeje oparcie to dobrze podłączyłeś - widocznie przepalona jest spirala w macie - trzeba zdjąć obicie z fotela i sprawdzić.

Opublikowano
Ale sprawdziłem na tej samej wiazce i u pasażera to samo. Może wytłumaczę jak połączylem wszystko, a więc : 2 kabelki czerwone zmostkowalem ze sobą i wpiolem pod (+) zapalniczki, szary kabelek pod szyby też jest szary, brązowy od przełącznika pod (-) przy zapalniczce, biało-czerwony i biało-niebieskim podpiolem osobno do foteli a brązowy z foteli pod minus w ręcznym.
Opublikowano

Weź omomierz i zobacz jaki opór mają maty. Instalacja wygląda dobrze wg schematu, niżej opis. Zainstaluj jednak przekaźnik i zrób sterowanie po zapłonie bo kiedyś zostawisz włączone i będzie po akumulatorze. Dodatkowo podgrzewane fotele to kawał obwodu, wiec warto dać również bezpiecznik 15A.

Szaro/czerwony to podświetlenie. Pin 1.

Czerwono/żółty to zasilanie. Pin 3 mostek z pin 2 (ten sam kolor), tutaj występuje połączenie pomiędzy przełącznikami.

Biało/czerwony to chyba podgrzewanie siedzenia (driver's seat heater). Pin 6

Biało/zielony to chyba oparcie (driver's seat-back heater) Pin 5

Brązowy to masa. Pin 4