Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy to prawda ze w celu wymiany amortyzatora (wkladu) w e30'90 trzeba wymontowac cala kolumne? czy da sie to zrobic jakos prosciej bez rozbierania polowy auta? bo czytalem kiedys chyba cos takiego w jakims poscie na tym forum ale tego teraz znalezc nie moge.

niestety ale zaliczylem jedna wielka dziure po zimie i jest tego efekt w postaci calkowicie przepuszczajacego prawego amortyzatora. auto buja sie jak amerykanska furmanka :cry:

Opublikowano

No niestety musisz wyjac cala kolumne. Tak prawde mowiac to nie ma przy tym duzo roboty.

Dla niewprawionej w mechanice osoby z recznym sciagaczem do sprezyn to robota na 45min strona. Takze w 1.5 godziny powinienes sie wyrobic.

Opublikowano

a czy takie wyjecie kolumny wiaze sie tez z ponownym ustawieniem geometrii zawieszenia? to dosc wazne bo sam i tak tego nie bede robil a nie wiem czego wymagac od mechanika.

czy przy takiej operacji wymienia sie standardowo cos jeszcze, np jakies tuleje gumowe podkladki itp. czy tylko jesli zajdzie taka potrzeba?

Opublikowano

Przy wymianie amortyzatora nalezaloby wymienic odboj oraz lozysko (te na gorze z guma).

Jezeli chodzi o geometrie to teoriam mowi iz nalezy ja ustawic a praktyka mowi ze tak naprawde malo kto ja ustawia po wymianie amora

Opublikowano

Witam!

Ostatnio wymieniałem amorki wraz ze sprężynami w mojej E30 i prawdę mówiąc dłużej mi zajeła wymiana tylnych niż przednich amortyzatorów ze względu na demontaż wykładzin bagażnika :)

Co do geometrii, jeśli nie zmieniasz sprężyn (nie regulujesz wysokości zawieszenia) to geometria nie powinna się zmienić

Poduszki kolumn przednich miałem wymieniać ale mimo pełnoletnoś

ci nie są uszkodzone a łożyska nie mają luzu, wymagały jedynie mycia i przesmarowania

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

Opublikowano

z bocznymi wykladzinami bagaznika to sie mozna chwile pomeczyc :) faktycznie ciezko sie je wyciaga.

po badaniu na stacji diagnostycznej juz wiem ze musze tez wymienic sworzen wachacza prawego, ten przy kolumnie - przy zwrotnicy. chcialem to zamowic wedlug rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AB11&mospid=47251&btnr=31_0259&hg=31&fg=05

ale niestety wedlug niego wachacz razem ze sworzniami jest traktowany jako calosc. ale przeciez w ofertach sklepow sa osobno sworzen zewnetrzny i osobno srodkowy. ktory to jest sworzen "krotki" a ktory "dlugi"? bo spotkalem sie z takim opisem.

jaka jest technika wymiany i montazu nowego sworznia w wachaczu? moglby mi to ktos lopatologicznie wyjasnic? tak z ciekawosci chcialbym wiedziec bo i tak zlece to jakiemus warsztatowi.

Opublikowano
z bocznymi wykladzinami bagaznika to sie mozna chwile pomeczyc :) faktycznie ciezko sie je wyciaga.

po badaniu na stacji diagnostycznej juz wiem ze musze tez wymienic sworzen wachacza prawego, ten przy kolumnie - przy zwrotnicy. chcialem to zamowic wedlug rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AB11&mospid=47251&btnr=31_0259&hg=31&fg=05

ale niestety wedlug niego wachacz razem ze sworzniami jest traktowany jako calosc. ale przeciez w ofertach sklepow sa osobno sworzen zewnetrzny i osobno srodkowy. ktory to jest sworzen "krotki" a ktory "dlugi"? bo spotkalem sie z takim opisem.

jaka jest technika wymiany i montazu nowego sworznia w wachaczu? moglby mi to ktos lopatologicznie wyjasnic? tak z ciekawosci chcialbym wiedziec bo i tak zlece to jakiemus warsztatowi.

Długi sworzeń mocuje wachacz do ramy posilnikowej, natomiast krótki do zwrotnicy :cool2:

...a do wymiany najwygodniej użyć prasy i różnych tulejek, jeśli się nie ma specjalnego ściągacza :roll2:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg