Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nabiłem niedawno klimę - weszło 150g czynnika. Od tego czasu popiskuje pod maską i w kabinie słychać lekko metaliczny szum, czyli łożysko. Wymieniłem dzisiaj paski - fakt, może za wsześnie by oceniać, ale wydaje mi się, że problem nie ustał - po włączeniu klimy wciąż troche popiskuje i słychać szum. Dodatkowo zauważyłem (w sumie już przed nabiciem), że klima ma słabą wydajność jak się stoi na luzie. Ja wiem, że wtedy sprężarka chodzi na najwolniejszych obrotach, ale praktycznie nie czuć aby wtedy dmuchała chłodnym powietrzem. Za to jak się jedzie, zwłaszcza w trasie jest ok, a często nawet za zimno :P

I teraz pytania:

- zbierać już na wymianę sprężarki czy tttm?

- idzie wymienić samą rolkę z łożyskiem sprężarki czy od razu całą sprężarkę muszę?

Opublikowano
W sprezarce wymienisz same lozysko. Za lozysko placilem cos kolo 50 zeta. Lozysko na rolce napinajacej pasek od klimy tez jest wymienne

JEST TYLKO JEDNA MARKA AUT:)

Rozkoduje VIN

Opublikowano

Tylko czy to pomoze na problem z slabym dzialaniem na postoju ?

Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak łożysko spowalniało całą sprężarkę to pomoże. Na wyższych obrotach pasek miał siłę napędzić ją bardziej i nie było widocznego efektu spowalniania. Ale to w takim przypadku pasek szybko by się zużył przy takim dużym obciążeniu.

Warto sprawdzić czy wiatrak chłodnicy klimy działa bo jak nie to na postoju jest taki efekt jak u Ciebie.

Opublikowano
A nie masz za dużego ciśnienia w układzie? nie nabili za dużo gazu? jeżeli przed zabiegiem było wszystko dobrze a po zabiegu zaczeło sie coś dziać to według mojej oceny właśnie jest za dużo gazu i kompresor klimy nie może sprężyć gazu i robi sie właśnie taki efekt jak u ciebie