Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam natepujacy problem. Posiadam e36 z automatem. Niestety egzemplaz moj ma pewna nieciekawa wlasciwosc:

Gdy przyspieszam, czesto zdaza sie, ze ma problem z przerzuceniem z "2ki" na "3ke". Wyglada to w taki sposob, ze przy predkosci ok 95 km/h i obrotach bliskich czerwonego pola samochod jakby zaczynal tracic moc (bardzo mocno czuc, ze juz nie ciagnie) i trzeba troche odpuscic gaz i znow docisnac i dopiero wtedy przelacza. Nie ma zadnego problemu z przelaczaniem, jesli jade normalnie (tzn. nie do 6.5 tys tylko do 4.5 tys). Wtedy zmienia bez problemu, ale wiadomo, czasami trzeba mocniej przydusic i pojawia sie ta przykra niespodzianka.

Mam nadzieje, ze to nie jest nic groznego. Jesli ktos sie kiedys spotkal z takimi objawami, bede wdzieczny za wszelkie info...oby tylko skrzynia nie byla do remontu :cry2:

pzdr

maciejkiner

http://www.oneclick.pl/bmw/bmw_baner.jpg
Opublikowano

Witam

Nie masz przypadkiem za duzo oleju?I czy wymieniales?

A poza tym automat to nie manual,mam na mysli to,ze trzeba plynnie naciskac pedal gazu.

No jaka skrzynia i sterowanie/

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
Zacznij od rady od BELGUSA. Potem poszukaj błędów w komputerze. Jeżeli to nie pomoże to niestety będzie to skrzynia. Edytowane przez Misiu
Opublikowano

Dokladnie tak jak pisze Belgus. Sprawdz olej ewentualnie go wymien.

Nie napisales jaka skrzynia. Nie pamietam czy w e-36 jest sterowana linka. Jezeli tak to wystarczy ja nieco naciagnac i powinno byc OK.

Opublikowano

Witam

Chodzi o olej w skrzyni jak mniemam :) ? Wlasnie sie przymierzam do wymiany - widze ze bede musial to przyspieszyc (zna ktos moze orientacyjny kosz?).

Skrzynia...hmmm...nie wiem jaka, do silnika 1.8i z 91 roku, 4 biegowa, nic wiecej niestety nie wiem na jej temat :oops:

Centrino: A co to za linka i jak sprawdzic czy nie jest za luzna? Dam rade zrobic sam czy speca musze poszukac :)

pzdr

maciejkiner

http://www.oneclick.pl/bmw/bmw_baner.jpg
Opublikowano

Czesc

Prawie na pewno masz 4HP22.

Co do kosztow ,wymiana z olejem od 200 pln,powinni zdjac miske i wyczyscic filtr.Zobacz na bagnecie jaki kolorek ma olej.

pozdrawiam

Jezeli masz sterowanie linka,to jest ona zamontowana na przepustnicy/dzwignia/.Jedna masz do gazua druga do skrzyni.

Jezeli jest za luzna to mozesz podkrecic,ale tak ,zeby przepustnica zostala w stanie zamknietym/patrz srubke ogranicajaca /

pozdrawiam