Skocz do zawartości

E61 523i 177KM WBANL31050CM86099

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wyczytałeś ile ta akcyza wynosi? :)

Tapatalk

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A czy to inaczej ma być, w sensie sprzedający musi zapłacić akcyzę ? Czytałem dużo o tym i kupujący tez płaca akcyzę

, ale nie wiem jaki jeste standard. Wysłucham doświadczonych, dzięki.

Pozdrawiam

No to faktycznie dużo poczytałeś. Chyba na onecie wyczytałeś, że nabywca tu w kraju auta a nie importer płaci akcyzę. :)

Ten, który samochód sprowadził płaci akcyzę (18,6% w tym przypadku od rachunku lub wartości katalogowej lub wyceny rzeczoznawcy pomniejszonych o VAT i akcyzę) i recykling. Przegląd i tłumaczenia możesz zrobić Ty.

Opublikowano
  • Autor

Wiem ile wynosi akcyza, spokojnie mowię tylko o tym, ze ludzie sprowadzają auto i są jakimiś pośrednikami a akcyzę opłaca dopiero kupujący, nie znam sie na wszystkim, nie ma nikogo kto sprowadza auta żeby mnie oświecić, opinii w necie jest milion i wiele sprzecznych. Także spokojnie zadaje pytanie aby sie dowiedzieć u ludzi którzy te tematy już przerabiali. Fajnie ze chce sie komuś odpisywać, zawsze coś więcej dla mnie.

W takim razie, czy auto na zł ltych tablicach przejazdowych sprowadzone przez gościa X musi mieć opłacona akcyzę jak wjedzie na terytorium Polski, czy gość X może zwlekać i w jakiś sposób akcyzę przełożyć na kupującego? Pytam czy to jest jego obowiązek opłacenia akcyzy jeśli wjechał tym autem do Polski?

Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jak trafi na frajera-idiotę, który weźmie auto z lewą umową na siebie niby podpisaną przez Niemca, to faktycznie wtedy ten frajer staje się importerem i on robi opłaty. Tylko że wtedy ten frajer jest przestępcą fałszującym dokumenty, a handlarzyna nie istnieje w ogóle w transakcji i umywa ręce od wszystkiego. Nie ma jak go ścigać jeżeli auto okażę się trupem, ma cofnięty zegar o 300 tys km albo jest kradzione itd. Niestety takich idiotów jest mnóstwo bo co chwilę widzę w celnym cwaniaczków-handlarzy, którzy składają deklaracje akcyzowe bezpośrednio na klientów, bo mają ze sobą zestaw dowodów osobistych i upoważnień. No ale najważniejsze, że jest "tanio" czyli "okazyjnie". :)
Opublikowano
  • Autor

Rozumiem zatem, że powinienem umowę podpisac z handlarzem i wtedy on już akcyzę musi mieć opłaconą. ja zostaje ewentualnie z tłumaczeniami opłatą recyklingową itp.?

pzdr

Opublikowano

Umowę podpisujesz z tym komu gotówkę dajesz :)

Tapatalk

Opublikowano

1 importem musi opłacić akcyzę do 2 tyg po przywozie auta.

2 wystawia fakturę VAT marza wtedy ty nie płacisz podatku od wzbogacenia w US .

3 ludzie sa popi.... Biorąc dokumenty niemieckie na siebie i płaca akcyzę na siebie.

4 nie masz żadnych gwarancji ze auto jest dobre a wiecej kupujesz przeważnie trupa wypuciwanego z moto doktorem w środku i cofniętym licznikiem o min200 tys jak nie 400 dodam ze rekordzista miał córkę o 700 tys km.

5 życzę powodzenia z dodzwonieniem sie po takiej transakcji do handlarza :nana: :nana: :nana: :nana: :nana: :!: :nana: :phone:

Takich ludzi nie ,ona nazywać idiotami to. Sa ŁOWCY OKAZJI :mrgreen:

Nie ma dobrych tanich BMW jezeli chcesz kupic dobre tanie BMW kup dwa jedno dobre drugie tanie.
Opublikowano

Zenek jak zwykle idealnie to podsumował :)

Tapatalk

Opublikowano
Dzieki :modlitwa:
Nie ma dobrych tanich BMW jezeli chcesz kupic dobre tanie BMW kup dwa jedno dobre drugie tanie.
Opublikowano
  • Autor

Luz, umowy na Niemca nie wezmę, spokojnie, co do przebiegów to tutaj już ciężko coś stwierdzić, ogólny wygląd itp. znajomy fan marki- mechanik podepnie kompa pod E61 posprawdza miernikami do alu i metalu, obejrzy mechanicznie od spodu itp.W auto nie wejdziesz tak naprawdę, podpalać się nie mam zamiaru, ale jakaś doza zaufania do sprzedającego przecież musi być. Oczywiście przed przyjazdem ustalę wszystko w sensie czy jest fVAT marża itp.

Podpowiedzcie na co szczególnie zwrócić uwagę, czy auto z ogłoszenia może mieć taki realny przebieg? wg. Was

dzięki i pozdro

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Fakturę nie umowę musi Ci wystawić. Jak już pisałem wcześniej akcyzę i recykling ma obowiązek zapłacić importer. Resztę możesz zrobić sam.