Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

z góry przepraszam za ew. zdublowany temat. ale szukam szukam i lipa,.

otóż sprawa wyglada następująco: mój kochany buńczyslaw (e36 compact) miał już wymieniane chyba wszystko co możliwe. łącznie z termostatem. uszczelka pod głowicą również. problem jest tego typu że ucieka płyn z chłodnicy i to ostro, a w dodatku wywala ciągle bezpiecznik (niebieski,chyba nr.46, ODPALAM AUTO RUSZAM I NAGLE ZACZYNAJĄ ŚWIROWAĆ KONTROLKI PALIWA I TEMPERATURY.jak zgasze silnik, po przepaleniu owego bezpiecznika, nie ma mowy o odpaleniu auta) doszlo do tego że jeżdżę z zapasem wody i bezpieczników. czy ktoś miał podobną sytuację ?skąd ta cieknąca woda? czy może ona robić zwarcie? ew. od czego tak owe ciągłe wywalanie bezpiecznika. POMOCY

Opublikowano

Jak robi gdzieś zwarcie to może wywalać bezpiecznik.

Sam piszesz że ostro ucieka płyn więc musisz pozdejmować osłony które przeszkadzają w lokalizacji+ kanał i musisz szukać. Każde połączenie może być nieszczelne.

Opublikowano
samochód niespełna 3tyg.temu odebrałam od mechanika. wymienił uszczelkę pod głowicą, sprawdzał wszystkie przewody i nigdzie nic nie leciało. po wyjeździe od mechanika buńczysław miał robiony przegląd, i też nic nie lecialo, sucho. i nagle masz... od nowa leci, a dodatkowo ten nieszczęsny bezpiecznik.
Opublikowano
nagrzewnica też nowa :) i tutaj cały knyf. buńczysław ma wszystko powymieniane na nowe jak już wcześniej pisałam. czyli termostat, nagrzewnica, uszczelka pod glowicą... :(
Opublikowano
Nie możliwe że wszystko wymienione i nie idzie zlokalizwoać skąd cieknie płyn chłodzący. Może któraś opaska przy wężach do chłodnicy nie jest przykręcona. Nie masz jakiegoś znajomego mechanika? Pompa wody wymieniona też była? Gdy postoi auto jest pod nim plama? Jechałbym jeszcze raz do mechanika żeby zlokalizował wyciek.
Opublikowano
tak jak auto postoi to plama jest. generalnie po nalaniu wody jest cacy, a po porządnym rozbujaniu buni i przejechaniu może z 30km. jak wjadę do garażu lub stanę na ulicy to woda leci ciurkiem, jak by ktoś wylewał. :/ nie mam już siły. znowu oddałam do mechanika ale jak usłyszał że woda znowu leci gdzie wszystko było sprawdzane to sam facet zdębiał...
Opublikowano
Nie mam pojecia skad moze leciec ten plyn lecz mialem kiedys taki sam problem i znalazlem latwy sposob. Zalatwilem drugi korek od chlodnicy i zrobilem w nim otwor taki jak jest w zwyklej feldze na wentyl. Zalozylem wentyl nowy na korek i zaczolem nabijac powietrze w uklad przy pomocy kompresora. Tylko trzeba uwazac zeby czegos tym cisnieniem nie rozwalic,jak robic to z umiarem
Opublikowano
Pompa wody. Możliwe że nie była wymieniona może przeciekać nawet jak stoi auto u mnie pompa ciekła tak że po odpaleniu po chwili ciekło na pasek a napędzony pasek, wyrzucał drobinki wody.