Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam testuję swoje nowe auto. Mam szyberdach ten mały klasyczny. Zauważyłem, że po kilku pełnych otwarciach i zamknięciach w pewnym momencie dach zamykając się po dojechaniu prawie do przedniej krawędzi tak na wysokości tej owiewki odbija do tyłu i zatrzymuje się mniejbwięcej w połowie. Po ponownym puszczeniu do przodu sytuacja się powtarza. Dopiero po przesunięciu zasłonki z tylnej pozycji lekko do przodu dach się zamyka. Czy to norma????

Wcześniej tego nie zauważyłem.

Ponadto mam wrażenie że jak jest zamknięty szyberdach to lekko szumi. Jak się zasunie podsufitkę do końca wtedy się ucisza czy to też norma????

miałem taki szyberdach w passacie to było chyba cicho nawet z odsuniętą podsufitką.

Ponadto jak szyberdach jest zamknięty to jakby tylna krawędź jest nieco poniżej krawędzi dachu na środku.

Za spostrzeżenia będę wdzięczny.

Opublikowano
Witam testuję swoje nowe auto. Mam szyberdach ten mały klasyczny. Zauważyłem, że po kilku pełnych otwarciach i zamknięciach w pewnym momencie dach zamykając się po dojechaniu prawie do przedniej krawędzi tak na wysokości tej owiewki odbija do tyłu i zatrzymuje się mniejbwięcej w połowie. Po ponownym puszczeniu do przodu sytuacja się powtarza. Dopiero po przesunięciu zasłonki z tylnej pozycji lekko do przodu dach się zamyka. Czy to norma????

Wcześniej tego nie zauważyłem.

Ponadto mam wrażenie że jak jest zamknięty szyberdach to lekko szumi. Jak się zasunie podsufitkę do końca wtedy się ucisza czy to też norma????

miałem taki szyberdach w passacie to było chyba cicho nawet z odsuniętą podsufitką.

Ponadto jak szyberdach jest zamknięty to jakby tylna krawędź jest nieco poniżej krawędzi dachu na środku.

Za spostrzeżenia będę wdzięczny.

Zacznij od inicjacji/resetu szyberdachu.Może pomoże. :mrgreen:

Opublikowano

Odbija bo coś go blokuje.

Miałem to samo

Czyszczenie i naolowic.

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przeprowadziłęm te ustawienia posmarowałęm silokonem w spreju i się nie zacina chyba :)

Zauważyłem że z tyłu jest taka klapka jakby podobna do tej z przodu, widoczna jest po uchyleniu wentylacji i klapka ta jest na środku jakby podocinana, podszlifowana, wygląda jakby ktoś coś tam wcześniej kombinował:) Zastanawiam się czy to właśnie to nie powoduje że nie licuje się szyba z dachem z tyłu po zamknięciu.

Opublikowano
Najlepiej sprawdzic to w fachowym serwisie, jest taki w Wawie na Jagilelonskiej, na razie sie tylko zacina ale jak calkiem sie zawiesi? :roll: w e60 i 61 szyberdach nigdy nie byl mocna strona, sa slabej jakosci prowadnice i one po paru latach pekaja!
Opublikowano
zrobiłem to programowanie i wszystko nasmarowałem silikonem i na razie nie ma objawów zacinania, zobaczymy jak bedzie dalej. :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panoramiczny szumi przy odsuniętej zasłonce, więc pewnie normalny też.
  • 2 miesiące temu...