Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie do tych, którzy siedzą w temacie, a mianowicie będę za niedługo przymierzał się do sprowadzenia autka zza granicy z silnikiem na pewno więcej niż 2.0, zapewne będzie to 3.0.

W tym momencie rodzi się pytanie jak wygląda kwestia akcyzy, gdzieś tam wyszukałem, że z takim silnikiem będzie trzeba płacic 18% wartości samochodu... Czyli przy założeniu, że chce kupic auto za 100tyś, mam oddac 18tyś ? :mad2:

Więc powiedzcie mi czy jest jakieś odstępstwo od tego, czy można np. sprowadzic samochód jako ciężarowy, albo cokolwiek ? Zakładając, że mam firmę, mogę nie płacic w Niemczech Vat'u ponieważ mam NIP Unijny.

Bardzo proszę o wypowiadanie się tylko tych, którzy mogą pomóc i siedzą w tym temacie.

Z góry dzięki :cool2:

Opublikowano

Jeśli chodzi o zakup po cenie netto, to na pewno można było tak w ubiegłym roku, ale czy w tym, tego nie wiem.

Jeśli nie chcesz miec problemów to musisz zapłacić akcyzę w wysokości 18,6% wartości auta ( wycena indywidualna )

Pzdr

Sprzedam Graty po Aucie :

- Wybierak ( Joystik ) Zmiany biegów zwykły do F10-tki - cena 200zł ! ( stan idealny )

- Licznik Europejski F10 ( stan BDB ) - cena 200zł

Opublikowano

płaci się 18,6% akcyzy od ceny auta. Jeśli cena jest niższa niż około 60% ceny katalogowej to brana jest cena z cennika pomniejszona o opłaty (tzw cena bazowa).

Czyli jezeli auto w katalogu kosztuje 100.000 to spokojnie przechodzi faktura na 60 tys.

Jeśli auto jest mniej warte niż katalogowe to się robi opinie rzeczoznawcy i jest szansa zapłcic niższą akcyzę.

Można przerobić na tira ale jaką masz pewność ze za 4 lata nie zapukają do ciebie ze skarbówki bo nagle uznają że to nie legalne...