Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytam o sprawy techniczne - nie o formalności związane z przywiezieniem auta z zagranicy.

Proszę najuprzejmiej jak potrafię tylko o rzeczowe porady.

Oczywiście doskonale zdaję sobie sprawę co i jak wymienic, sprawdzić itd. ale mimo to postanowiłem spytać bo są tu ludzie którzy już sprowadzali sechszyllinder w trójce i może coś mi podpowiedzą.

Na co zwrócic uwagę i co bez sprawdzania powymieniać?

http://img223.imageshack.us/img223/6755/633csi21nn.jpg
Opublikowano

Ja wczoraj w moim E36 320i (tez swiezo zakupionym) zrobilem to:

- Olej, filtry, swiece,

- Sprawdzenie klimatyzacji,

- Sprawdzenie luzow na wahaczach i drazkach (u mnie prawa koncowka drazka stabilizatora byla do wymiany),

- Wymiana plynu hamulcowego i plynu chlodniczego,

- Zbieznosc kol.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Jaki olej, jaki płyn hamulcowy, jakie filtry, jaki płyn hamulcowy?

Chodzi mi o najlepsze co może byc dla tego silnika.

http://img223.imageshack.us/img223/6755/633csi21nn.jpg
Opublikowano

Olej, to zalezy od przebiegu. Z takim przebiegiem jak Twoj pokusilbym sie pewnie o syntetyk. Ja uzywam olejow firmy Valvoline.

Filtry - ja kupowalem oryginalne - nie byly specjalnie drogie.

Plyn hamulcowy - po prostu DOT 4.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
ehem.... co do płynu hamulcowego... do ABS nalezy nalać conajmniej dot 5 albo dot 5.1 (nowszej generacji układy). Dot 4 jest do starszych układów które nie przeżyłyby starcia z Dot 5.1 :P
Opublikowano
ehem.... co do płynu hamulcowego... do ABS nalezy nalać conajmniej dot 5 albo dot 5.1 (nowszej generacji układy). Dot 4 jest do starszych układów które nie przeżyłyby starcia z Dot 5.1 :P

a kto ci to powiedział że do układu z absem ma byc dot5 albo jeszcze wyzszy?moze byc ale nie musi-poczytaj sobie instrukcje obsługi albo naczynko nad pompa hamulcowa i wtedy pisz co nalezy lac bo tam wyczytasz ze nalezy lac DOT4.pozdro