Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem jakiś czas temu E46 320i 98r. i dzisiaj sprawdzałem czy gra cały system audi, zadziwił mnie jeden fakt po lewej i prawej stronie przednich drzwi są małe głośniki na wysokości lusterek, chyba Hifi.

I teraz takie pytanie uprzednio było zamontowane radio:

http://radioodtwarzacz.com.pl/p/2013/08/bmw-e46-lift-i-przed-radio-kaseta-igla-wroclaw-3443141232.jpg

A teraz jest:

http://www.clubanuncios.com/files/204619.jpg

I takie pytanie czy to wina radia że te 2 małe głośniki nie grają, czy ich tam seryjnie nie ma i trzeba dokupić?

I jeszcze mam jakiś głośnik (?) pod kierownicą ale nie wiem też co to jest i do czego on służy, dokładnie jest tam pod spodem nad pedałami sprzegłą, hamulca, gazu, co to jest?

Dziękuje za odpowiedź.

--

Pozdrawiam

Kamil

Opublikowano
mały głośnik jest od PDC, jeśli masz ten system to w czasie cofania będzie Ci on dawał znać jak daleko jesteś od przeszkody. Co do głośników w drzwiach przy lusterkach to są to głośniki wysokotonowe, które łatwo możesz sprawdzić czy są i grają. Ustaw sobie balans na przód, podkręć jak najmocniej wysokie tony i przyłóż ucho do głośniczka. Ewentualnie jak ściągniesz tapicerkę przednich drzwi to zobaczysz wtyczki od głośników. Kable idące w górę drzwi to kable od tych głośników. Teraz odłączasz duże głośniki w drzwiach i nasłuchujesz czy malutkie koło lusterek grają. Nie jestem pewien, ale chyba każdy ma seryjnie montowane te małe głośniczki.
Opublikowano
Aha, i jeszcze jedno, te małe głośniki są podłączone pod większe w drzwiach. Jeśli dolne graja to radio nic tu nie ma do rzeczy, powinny grać.
Opublikowano

to są tzw "syki"

syczą a nie graja - ustaw soprany na maxa a bassy na minimum pogłośnij i je usłyszysz

gg5553463
Opublikowano

Dzięki za pomoc fakt jak ustawiłem tak jak pisaliście słychać takie syki :):)

PDC u mnie nie ma więc jedynie pewnie jest zamontowane miejsce fabrycznie na ewentualny montaż :)

Dzięki za pomoc

--

Pozdrawiam

Kamil

Opublikowano
Fabryczne audio szału nie robi więc myśl nad jakimś modem :D U mnie zawitał jakieś 2 tygodnie temu chyba najmniejszy subwoofer dostępny na rynku: Blaupunkt GTB 8200A i jestem pod wrażeniem jego działania. Mam touringa więc nic mi go nie blokuje. Zrobiłem całość na wtyczkach z PC więc zawsze na wypadek większego transportu subik mogę szybko wypiąć i cały bagażnik dla mnie. Polecam!!
Opublikowano
Za to audio w E46 Hans z Jurgenem powinni dostać porządnego przytulasa. Za szyję. Struną od fortepianu. I tak jak patrum mówi - nawet jak się dołoży suba, to dalej jest bryndza, tylko jeszcze na dodatek basowa bryndza. Z drugiej strony poprawianie fabryki typu dystanse, przeróbki drzwi itp. cuda wianki to też sport dla masochistów... Przeżyłem to w E36 touring. Nigdy więcej.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Szukając jak sobie radzą niemcy ze swoją rodzimą produkcją przekopałem kiedyś trochę niemieckich stron o nagłośnieniu w e46. Niestety nie radzą sobie, a spora część z nich montuje właśnie jakieś subwoofery. Pewnie, że efekt nie jest wyśmienity i czasem mam wrażenie że w moim 23 letnim e30 miałem lepsze nagłośnienie, ale nie mam zamiaru rzeźbić w drzwiach bo choć auto sprawia mi wiele radochy nie będę nim jeździł do końca życia i już myślę o przejściu na 5er. Suba ustawiłem prawie na minimum i swoje robi dzielnie, najlepiej przy słuchaniu płyt lub podpięciu tel/mp3.
  • 1 rok później...
Opublikowano
Odgrzeje kotleta... Dziś przyjechało do mnie autko. Miałem okazję włączyć radyjko, nieoryginalny kenwood. Pewnie zmienię na oryginalnego alpine bo w bagazniku siedzi zmieniarka i szkoda by było z tego nie skorzystać. Problem cyfrowego dzwięku rozwiąże aux i Ipod. Ale do czego zmierzam, słyszałem że na oryginalnym radiu dzwięk nie powala. Na nieoryginalnym jest o niebo lepiej. Nie wiem jak to musi w takim razie buczeć na oryginalnym bo teraz jest tragedia. Cicho, płasko i bez wyrazu. CJedynym rozwiązaniem jest wymiana głośników? Drugie pytanie, nie mam syczków w osłonie lusterek, tylko w drzwiach, oznacza to najsłabsze audio?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymiana głośników niewiele da. Panowie inżynierowie nie popisali się i głośniki "powiesili" na tapicerce. Przeszukaj forum jest kilka tematów o audio w e46.