Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No to chyba zalezy od stanu

Dokładnie ,pamiętam w Ohio podobna przygoda zakończyła się tylko pouczeniem :D

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Myślę ,że ,,prawie'' robi różnicę i tak się nie da...

No wlasnie nie jestem taki pewny tego - ale szkoda mi auta na proby :)

Jestem ciekaw czy wogole ACS by sie zgdozil na takie cos, czy odrazu by z kwitkiem odeslal.

Opublikowano

box podnosi parametry silnika o stałą wartośc np 20-30%.

weżmy pod uwagę np ciśnienie doładowania turbo:

jeżli w 20i ciśnienie doładowania fabrycznie jest zaprogramowane na 0.8bara to box podniesie tą wartośc o te 20-30%

w 28i ciśnienie doładowania jest już z fabryki ustawione na 1.1-1.2bara, także box i w tym wypadku podniesie to doładowanie o 20-30%

także, żeby zrobic z 20i, 28i po boxie musiałbys zamontowac do 20i dwa boxy...

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Jeden kolega z dzialu F20, kamazzi, pisał że zamontował dwa boksy równolegle i wrzucał oszałamiające wyniki przyspieszeń ok 6 sekund z tego co pamiętam w 116i.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Dinan i Burger Motors JB4 to produkty stricte z rynku Amerykańskiego, więc raczej mało osób je tu użytkuje, aczkolwiek ich renoma jest znana w całej Europie...sam brałem pod uwagę import JB4 przy wyborze box'a
Opublikowano
A jak wygląda sprawa przyśpieszenia? takie samo jak w fabrycznym 28i? I jeszcze jedno ważne pytanie- Jak ten box wpływa na gwarancje i czy mogę go instalować w czasie trwania leasingu czy muszę zaczekać do końca?
Opublikowano

przyspieszenie po zainstalowaniu box'a znacząco się poprawiło, ale nie wiem czy jest takie samo jak w fabrycznym 28i bo nigdy tego nie porównywałem. Producenci podają na web page'u jakieś zmierzone przyrosty przyspieszeń i z ich pomiarów wynika, że jeżeli chodzi o elastyczność to jest porównywalna do wersji 28i, natomiast 0-100km/h nie jest.

ja też mam samochód w leasing'u i nawet kiedyś pytałem się leasingodawcy o dposażenia /modyfikacje i nie wykazali zbytniego zainteresowania tym tematem...

Opublikowano
Czlyli rozumiem że nie ma z tym żadnego problemu ze strony firmy leasingowej (btw też masz Leasing Bmw?) a jak wygląda sytuacja z wspomnianym programem skrzyni biegów- czy nie będzie wariowała od nadmiaru mocy ?
Opublikowano

...tzn. wiesz, ja ich nie pytałem o jakoś o pozwolenie czy przyzwolenie na taki mod...kiedyś podczas przypadkowej rozmowy zapytałem o modyfikacje / doposażenia i usłyszałem, że oni już sfinansowali zakup, a modyfikacje / modernizacje / doposażenia to ich nie interesują...zresztą oni nawet nie zobaczą mojego samochodu na oczy, no chyba, że nie zdecyduje się na wykup. Dla mnie firma leasingowa spełniła swoją rolę w momencie podstawienia finansowania na zakup i tyle. samochód mam w RFL.

mam skrzynie manualną, więc nie wiem...ale są tu na forum osoby, które założyły box'a do różnych F-ek z automatem...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
No więc dobrą chwilę się nad tym zastanawiałem i jestem dość mocno zdeterminowany co do zamontowania boxa. Myślę, żę zrobię to w mm perfomance; mają dość sporo realizacji i wyglądają na solidnych- korzystał ktoś z ich usług ? jeśli tak ,to jakie wrażenia? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji co do przyśpieszenia 0-100 km/h (20i) po zainstalowaniu boxa, czy znacząco się ono poprawia ? coś w okolicach 7 sek? mniej czy więcej ? Jak wygląda sprawa spalania, czy znacząco się ono zwiększa? rozumiem że skoro 28i to ten sam silnik co w 20i to raczej po zamontowaniu boxa nie będzie on wyżyłowany i nie wpłynie to znacząco na żywotność ? Z góry dzięki za odpowiedź :D
Opublikowano
Nieco nizej jest post z pomiarami drogowymi,ktory odpowiada na wszystkie pytania... :wink:
Opublikowano
Swoja droga ,ile koledzy ,,wyciagna'' z 28i ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No więc dobrą chwilę się nad tym zastanawiałem i jestem dość mocno zdeterminowany co do zamontowania boxa. Myślę, żę zrobię to w mm perfomance; mają dość sporo realizacji i wyglądają na solidnych- korzystał ktoś z ich usług ? jeśli tak ,to jakie wrażenia? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji co do przyśpieszenia 0-100 km/h (20i) po zainstalowaniu boxa, czy znacząco się ono poprawia ? coś w okolicach 7 sek? mniej czy więcej ? Jak wygląda sprawa spalania, czy znacząco się ono zwiększa? rozumiem że skoro 28i to ten sam silnik co w 20i to raczej po zamontowaniu boxa nie będzie on wyżyłowany i nie wpłynie to znacząco na żywotność ? Z góry dzięki za odpowiedź :D

co do firmy mm-performace to ostatnim czasie az po wplacie 50% 12 tys zl zaliczki 7 m-cy czekalem na czesci - facet ktory tym sie zajmowal juz nie pracuje i widze znaczaca poprawe

Opublikowano (edytowane)

ja korzystałem z ich usług i montowałem box'a Hartge do 20i...wrażenia normalne: zadzwoniłem, zamówiłem, zapłaciłem,poczekałem pare dni, zamontowali i tyle. Fajnie, że wszystko było na miejscu, pomiar na hamowni przed i po montażu.

co do osiągów to nigdy ich nie mierzyłem, czuć wyraźną poprawę, samochód ciągnie dużo mocniej - to jest mega odczuwalnie. Chociaż po przejechaniu 15tyś km z box'em człowiek powoli się przyzwyczaił do nowych wrażeń.

Spalanie: Po montażu box'a wzrosło ale to wynik bardziej dynamicznej jazdy. Jak jeżdżę spokojnie to spalanie jest takie jak było. Po przejechaniu 40tyś km mam śr. spalanie z kompa na poziomie 9.8l/100km (z czego 15tyś na boxie).

rozumiem że skoro 28i to ten sam silnik co w 20i to raczej po zamontowaniu boxa nie będzie on wyżyłowany i nie wpłynie to znacząco na żywotność ? Z góry dzięki za odpowiedź :D

Po przejechaniu 15tyś km z box'em nie mam żadnych problemów, kontrolnie zmniejszyłem interwały przeglądów olejowych i teraz mam ustawione na co 8tyś km (lub raz w roku). Ludzie wyciągają ponad 300km po modyfikacjach z tego silnik (IC i wydech). Jeżeli chodzi o problemy to widziałem na bimmerboost.com jakąś dyskusję na temat problemów z trwałością przy modach >450Nm: http://www.bimmerboost.com/showthread.php?40869-N20-Owners

ale to chyba jeszcze ciągle za wcześnie, żeby stwierdzić jak ten silnik po modach zachowuje się przy przebiegach rzędu około 100tyś km.

Edytowane przez thomas_x
Opublikowano
Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi :) Dzisiaj zadzwoniłem do mm perfomance, popytałem i najbardziej zmartwiła mnie sprawa gwarancji i przeglądów w ASO. Z tego co się dowiedziałem to większość osób które zamontowały takowe boxy w autach na gwarancji zdejmuje je przed wizytą w serwisie. Problem polega na tym ,że mm perfomance jest w Piasecznie a ja mieszkam w Krakowie co trochę utrudnia sprawę... Swoją drogą skoro zdejmuje się to przed odwiedzeniem aso to jednak jest gdzieś problem :/ Tak trochę btw które ASO polecacie w krakowie ? ja kupiłem autko w M-cars ,jednak wolę mieć alternatywę na wszelki wypadek :D Misiak czy Dobrzański ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego sam możesz sobie odpinac box przed aso jest to bardzo proste i szybkie. Niech mm performance da ci instrukcje montażu i nich pokażą gdzie co i jak, sam zobaczysz że to bułka z masłem

A tak na marginesie i tak dojdą ze box był podpięty po tzw. wcześniejszych parametrach dawkowania paliwa ....

Opublikowano

na pewno będzie czuć róznice :cool2:

nie zapomnij pochwalić się wykresami przed i po montażu...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie nie wiem jak to bedzie z gwarancja ale firma Hartge przestala istniec......