Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam kilka problemów z samochodem po zimie. Falowały obroty sprawdziłem odme okazała się całkowicie rozsypana w środku mało tego wężyki były zapchane i dziurawe wymieniłem odme i węże na nowe oryginalne. Na nowej odmie jest dziwny efekt po zgaszeniu samochód syczy przez chwile jak by uchodziło powietrze z odmy. Po podpięciu do kompa pokazało 2 błędy:

http://imageshack.com/a/img836/5448/0jgu.jpg

co do tego drugiego sonda lambda (ta pierwsza przed kat) jest nowa wymieniłem ją w listopadzie na oryginalną, co do drugiego błędu nie mam pojęcia o co chodzi po wymianie odmy obroty nie falują ale silnik pracuje nie równo dodam kilka screenów z inpy z dziwnymi parametrami jakie mi pokazało:

http://imageshack.com/a/img836/1658/gwjj.jpg

http://imageshack.com/a/img835/8759/q68h.jpg

Tutaj korekta na cylindrach samochód na biegu jałowy z optymalną temperaturą :

co można z powyższego filmiku wywnioskować świece wtryski ?

Edytowane przez sebaelo
Opublikowano
Leje Ci ladnie :D Podmien przeplywke, i jak mozesz nakrec film z ekranow z parametrami pracy silnika. Za malo powietrza Ci mierzy na te obroty.
Opublikowano
Czyli 500zł niewyjęte :/

Też miałem takie błędy jak Ty, zdecydowałem się jakieś pół roku kupić używkę za 140zł i śmiga bardzo dobrze do dzisiaj.

Opublikowano

Wyczyściłem przepustnice o dziwo nie była brudna lekki osad który całkowicie usunąłem wymieniłem przewody od podciśnienia na nowe a odma jak syczała tak syczy dmucha dość głośno nawet podczas odpalonego silnika.

Dodam jeszcze że korka od oleju nie da rady odkręcić przy odpalonym silniku a jak odpalę bez korka gaśnie od razu to samo dzieje się jak wyciągam bagnet od oleju od razu zasysa mocno powietrze obroty falują i gaśnie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Problem rozwiązany okazało się, że nowy zawór odmy był wadliwy pęknięta membrana i zaciągał powietrze odmą. Dlatego zasysało korek i bagnet po zaślepieniu odmy przestał zasysać powietrze i zaczął równo pracować. Teraz czekam na nowy zawór odmy
Opublikowano

a właśnie...

nawiązując do tematu...

ostatnio kontrolowałem swoją odme - patrzyłem czy nie jest zapchana "majonezem"

wyglądała że jest ok

ale jak ją zdemontowałem to bez problemu pędem powietrzem z ust mogłem w nią tłoczyć powietrze jak i zasysać

tak powinno być ?

silnik pracuje równo i niby jest ok

ale wydaje mi sie że nie powinno się zasysać powietrza przez odmę - membrana powinna to zablokować

to jak powinno być ze sprawną odmą ??

gg5553463
Opublikowano
a korek od wlewu oleju i bagnet zasysa u Cb na odpalonym rozgrzanym silniku? Powiem tak tyle co się naczytałem różnych wypowiedzi magików że jak najbardziej ok jak zasysa itd że teraz to już nie wiem w co wierzyć. Jak przyjdzie mi nowy zawór odmy to dam znać bo ten wadliwy puszczał powietrze w dwie strony a powinien w jedną bo jaką by pełnił funkcje jak by puszczał powietrze w dwie strony. Przy drożnej odmie wydaje mi się że powinno lekko dmuchać powietrzem z korka po odkręceniu