Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. od pewnego czasu coś stuka w przednim zawieszeniu. nigdy nie jest to pojedyncze stuknięcie tylko jakby oscylacja kilku szybkich stuknięć. zupełnie jakby rura od wydechu poluzowała się i uderzała o podwozie.

niestety sprawdzenie układu wydechowego wykluczyło taką usterkę tym bardziej, że stuki pochodzą z okolic przedniego zawieszenia. sprawdzenie na szarpakach wykazało, że wszystko jest ok i nie ma luzów.

co to może być i czy szarpaki sprawdzają WSZYSTKIE elementy zawieszenia?

te stuki są tylko przy prędkościach do 30km/h. powyżej nic się nie dzieje więc powolny przejazd przez tory powoli wywołuje serię uderzeń a szybki przejazd przez te same tory nie generuje niczego niepokojącego.

ps: stukanie nasila się a prowadzenie auta przy dużych prędkościach pogarsza (drgania).

Opublikowano
U mnie było takie głuche stukanie po lewej stronie przy małych dołkach i właśnie przejazdach kolejowych. Na szarpakach nic nie wykazało. Okazało się, że pukała przekładnia kierownicza, dość częste schorzenie w tych modelach.
Opublikowano
przekładnia wymieniona miesiąc temu. tarcze i klocki też. na kierownicy nie czuć stuków tylko pod podłogą...
Opublikowano
Proszę o odpowiedź czy badanie na trzepakach wykryje wszystkie luzy w zawieszeniu? Jeśli nie to co pominie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wykryje luzu np. na dużych tulejach wahaczy. Często jest tak, że coś stuka a na szarpakach wszystko ok.

Jedź kolego do naprawdę dobrego fachowca to dojdzie gdzie przyczyna.

Opublikowano
Witam. Na szarpakach nie wyjdą wszystkie luzy. Pracuje na stacji diagnostycznej i czasami luzy czujesz sprawdzając rękami, a czasami wychodzą na częściowo obciążonym. Jak jest dobry mechanik to powinien znaleźć bez problemów. :D
Opublikowano
na 99% rozpórka kielichów ja miałem to samo dokręciłem śruby mimo ze nie czuć było luzu tylko z czuciem ja przekręciłem ale nic straconego wkręciłem dłuższą śrubę