Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poniżej aktualne dokumenty producenta skrzyni ZF.

Oba informują o interwałach wymiany 80 000 km / 120 000 km lub co 8 lat w zależności od stylu jazdy.

http://www.zf.com/media/media/document/brands_3/service_information/sitematrix~1/transmission/cars_4/englisch_3/modelluebergreifend_1/ZP_SI_Oelwechselkit_EN.pdf

https://www03apps.zf.com/interoelepdf/TE-ML%2011_en0700.pdf

Dziękuje koledze Rivasi za dyskusje która dała odpowiedz na to odwieczne pytanie ;-)

Pozdrawiam

Szymon

!!!!!!! Informacja dotyczy skrzyń w których olej wymieniany był regularnie. Nie mam pojęcia co zaleca ZF jeśli wymiany były nieprzeprowadzane przez ASO i skrzynia ma 200 000 km bez wymiany. Najlepszym wyjściem jest kontakt z ZF bo do niedawna BMW informowało że oleju się nie wymienia !!!!!!!!

Proszę admina o podpięcie bo pytanie jest częste.

Edytowane przez szymonb
Opublikowano

To co teraz gdy mam 210k km ?

Da się jakoś dowiedzieć od ASO czy kiedyś wymieniali u mnie cieknącą wtyczkę w ASB ? Chodzi mi o to , że u mnie sucha jest ta wtyczka - ogólnie cała skrzynia suchutka i chodzi OK , a z tą wtyczką dużo problemów było . Więc może kiedyś już tam grzebali .

Opublikowano
Oj to jeszcze trochę i sobie zmienię :)

Oj Łukasz, sprawdź sobie jaką masz skrzynię, bo do 328 do końca (albo do liftu-już teraz nie pamiętam) wsadzali GM :shock: . A w niej zalecają wymianę oleju co 60.000

Opublikowano
To co teraz gdy mam 210k km ?

Da się jakoś dowiedzieć od ASO czy kiedyś wymieniali u mnie cieknącą wtyczkę w ASB ? Chodzi mi o to , że u mnie sucha jest ta wtyczka - ogólnie cała skrzynia suchutka i chodzi OK , a z tą wtyczką dużo problemów było . Więc może kiedyś już tam grzebali .

Kontakt z ZF i przedstaw sytuacje.

Poradzą ci czy wymieniać czy teraz już lepiej pojeździć aż skrzynia zakończy żywot i regenerować.

Czy może wymieniać tylko pół czy jeszcze inne opcje.

Jeśli skrzynia po tylu kilometrach jeździ dobrze to już bym się specjalnie nie spinał.

Co się miało stać to się stało i teraz już na spokojnie.

Pozdrawiam

Szymon

Opublikowano

Badalem kwestie przed moja wymiana oleju bo kupilem samochod bez wymiany przy ok 200000 km

Z roznych zrodlem dostalem informacje aby wymienic najpierw olej w sposob statyczyny na dwa razy bo jest to mniej inwazyjna i bezpieczna metoda. Przejechac 50000 km i jezeli wszystko gra, wymienic dynamicznie najlepiej w ZF w niemczech albbo u super fachowca w polsce.

Tak zrobilem dzisiaj jakies 8 miesiecy pozniej jestem przy 240000 km i nie mam problemow ze skrzynia. Dodam ze uzylem revitalizanta do skrzyn automatycznych Xado. Jednoczesnie wymienilem zreszta olej w mostach i w Xdrivie.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Opublikowano

Co do skrzyn GM :

4 niezalezne servisy ktore wlasnie przyczytalem doradzaja wymiane oleju w skrzyniach GM co 80000 km. i radza uwazac tylko na skrzynie ktore nie mialy zmianiane oleju przed 160000 km ze moga wtedy wystapic pronblemy bo stary olej zatkal pewne kanaliki i wlozenie nowego oleju moze je udroznic co moze sie skonczyc potrzeba naprawy bo beda przecieki (tak jak w silnikach).

Na twoim miejscu bym pojechal do ultra profesjonalnego zakladu ktory naprawia skrzynie biegow i tylko skrzynie biegow (nie mechank ktory przy okazji naprawia skrzynie biegow) i spytal co i jak i jezeli ci powiedza ze powinienes wymienic to popros o gwarancje na pismie ze nic sie nie stanie z twoja skrzynia biegow po wymianie oleju, jezeli ci ja dadza to znaczy ze sa pewni siebie.

Moja La Bunia

DO E9x :

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dodam jeszcze jeden artykul ws wymiany plynu skrzyni biegow automatycznej.

Oswiadczenie producenta czyli ZF w stanach na zapytanie dustrybutora czesci ZF w stanach zjednoczonych : czy wymienia sie olej w skrzyniach automatycznych ZF mimo tego co sugeruja producenci samochodow.

http://blog.bavauto.com/wp-content/uploads/2012/03/ZF-oil-service-letter1.pdf

Chyba juz nie ma watpliwosci...

Moja La Bunia

DO E9x :