Skocz do zawartości

jaki silnik w miejsce 1.6 M40 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam BMW e30 1.6 M40 1993 rok TOURING. Jest to moje pierwsze BMW i bardzo sobie chwale to auto ale niestety silnik zaczyna powoli padac a chciałbym cos mocniejszego.Jaki silnik najlepiej by pasował w miejsce 1.6 M40 zeby nie robic za duzo przeróbek. Zaznacze ze interesuje mnie moc od 130 koników w góre lub silnik powyzej 2 litrów. Pozdrawiam. Prosiak. :)
Opublikowano

Cześć

zdaje się, że Twój rodzaj to nie E30 tylko E36.....i myslę, że w miarę rozsądnym nakładem pracy i pieniędzy to maxymalnie 1,8is.....140KM..-ale to tylko przypuszczenia....

pozdrawiam!

Opublikowano

witam. leszczu jak touring z 1993 roku to e30 a odnoście silnika to najmniej roboty było by z 1,8 is bo by mogła zostać skrzynia i most a z instalacją elektr. do takiego silnika nie będzie zadurzego problemu(żeby zgrać to ze starą co jest w aucie)

pozdrawiam

Opublikowano
Touringi w e30 były zdaje się właśnie do 1993 robione. Mocniejszy silnik bez przeróbek to M40B18, ew. IS, ale tu już trochę części powymieniasz.
Opublikowano
Cześć

zdaje się, że Twój rodzaj to nie E30 tylko E36.....i myslę, że w miarę rozsądnym nakładem pracy i pieniędzy to maxymalnie 1,8is.....140KM..-ale to tylko przypuszczenia....

pozdrawiam!

No Kolego taka wpadka, Touring był produkowany jescze w 94 roku w wersji E30. :wink:

Pozdrawiam
Opublikowano
Dziekuje pieknie za pomoc.Poczekam az mój silniczek 1.6 padnie i bede szukał 1.8is.Jeszcze raz dzieki.Pozdrawiam.Prosiak. :)
Opublikowano
Ja bym nie czekal az padnie tylko odrazu zabral sie do szukania is-a, a zeby nie byl dojezdzony to trzeba troche poszukac.
Opublikowano
Ja bym nie czekal az padnie tylko odrazu zabral sie do szukania is-a, a zeby nie byl dojezdzony to trzeba troche poszukac.

W sumie racja, przecież możesz jeździć dopóki nie padnie i jednocześnie szukać jakiegoś ISa w dobrym stanie.

Opublikowano
Marco,

A jak ci smiga ta 518 z tak malym silnikiem???

Pozdrowionka

Całkiem przyzwoicie, rakieta to to nie jest, ale też nie muł, no i do tego nie jest zabójcze dla studenta :)

Opublikowano
moze macie i racje.Jezdzic i zacząc szukac,bo jak mi padnie to czym bede jezdził i szukał??? moze MPK?! :lol: A jest to mało komfortowy sposób podrózowania. Pozdrawiam.Prosiak
Opublikowano

Jak przewieźć silnik w MPK? Miałbyś problem.

Najlepiej zmienić auto. Ja wiem, że przeróbki to wyzwanie, ale według mnie Monster Garage wygląda dobrze tylko w TV

Opublikowano
a nie lepiej sprzedac fure i kupic sobie z wieksza kobyłką?to jest chyba najbardziej logiczna i na pewno najtansza wersja tego wymieniania mocy.pozdro
Opublikowano
a nie lepiej sprzedac fure i kupic sobie z wieksza kobyłką?to jest chyba najbardziej logiczna i na pewno najtansza wersja tego wymieniania mocy.pozdro

sama wymiana silnika to nie jest jakiś wielki problem ani koszt.... jak ma dobre sprawdzone auto, w fajnym wyposażeniu, nie bite itd po prostu auto mu leży, tylko ma problem z silnikiem to lepiej wrzucać właśnie iS-a,

znaleźć niedrogie auto w fajnym stanie nie jest tak łatwo...

przynajmniej ja tak to widzę...

Opublikowano
własnie o to chodzi ze autko jest fajne,w dobrym stanie i jakies tam wyposazenie ma.Przebieg ma około 185tys i wiem ze jest oryginalny.Sam nim przyjechałem z Austrii.Kupic auto w Polsce to nie problem.Ale kupic w dobrym stanie to juz stanowi mały problemik.Sam widziałem jak gosc w Polsce podbijał niemiecką ksiązke serwisową oryginalna pieczątką.Koszt 50zł.Ite wypsikane silniki plakiem.To juz lekka przesada :mad2: . Panie Slawo ile cenisz swój is? Pozdrawiam.Prosiak. :D