Skocz do zawartości

Sprzęgło? Dwumas?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem. Na zimnym jest wszystko OK. Chodzi ładnie, płynnie i nie wydaje żadnych dzwięków. Natomiast po dłuższej jeździe czy po staniu w korkach coś zaczyna dziać się ze sprzęgłem. Puszczam je i rusza płynnie i w końcowej fazie gdy już praktycznie chce je puścić całkowicie zaczyna jakby sie ślizgać tak żę całą budą trzęsie... Biegi wchodzą płynnie. Próbowałe dzisiaj ruszać z trójki to gaśnie za każdym razem... Co to możę być?

BMW 320d E90 2010 ED

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jesli gasnie na 3 biegu przy zaciagnientym recznym to sprzeglo jest ok.
Opublikowano
Może napisz coś więcej, jaki masz przebieg, czy sprzęgło i dwumas masz od nowości? Ja u siebie tez zaobserwowałem dziwne objawy tzn. przy ruszaniu pod bardzo stroma górkę i dużym obciążeniu auta, lekko poszarpuje. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale mi sprzęgło "łapie" przy samym końcu ( mam na myśli puszczanie pedału ). Przebieg mam potwierdzony przez niemiecki serwis BMW, obecnie 92 tys.

Pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Już był taki temat nie raz. Poszukaj.
Opublikowano
Objaw podobny, przebieg jeszcze mniejszy bo aktualnie 86k, winowajcą jest zawór dławiący w hydraulicznym układzie wysprzęglającym. Zawór ten jest multiplikatorem ciśnienia, jednak obniża "szybkość" działania układu, stąd praca sprzęgła jest wolniejsza od zamierzonej przez kierowcę a co za tym idzie powstaje dziwny efekt szarpania. Polecić mogę dwie rzeczy - albo wywal zaworek albo się przyzwyczaj do innego sposobu ruszania :P
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
albo zacznij ruszać zwiększając obroty silnika przed puszczaniem sprzęgła