Skocz do zawartości

e60 530i Silnik N52 B30 258KM jak to jest naprawde?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W najbliższym czasie planuje kupić e60 w benzynie (258km albo 272km) i tu moje pytanie:

Jak to jest naprawdę z tym silnikiem 258konnym? dużo osób pisze ze nieudany bo montowany tylko 2 lata ale nigdzie nie mogę znaleźć dużych minusów czy też awarii , wypowiedzcie sie proszę.

a jak sie ma 231 do 258 koni? Pomóżcie z wyborem bo to mój pierwszy benzyniak (nie licząc mazdy którą teraz smigam ;/ ). Wiem było dużo o tym na forum ale chce prosić o konkretną rade. który motor. Auto chce w dobrym stanie najlepiej w Mpakiecie i dobrym wyposażeniu ale nad to idzie przebieg max 150 000. chce poświecić okolo 15 000 e bez kosztów rejestracji

p.s nad rocznik kładę stan auta .

Pomocy forumowicze i fani BMW

Opublikowano
......

Namieszałeś w mojej głowie

Jednym gestem, jednym słowem

Nie musisz przynosić mi fiołków i bzów,

Wystarczy mi, ŻE JEŹDZISZ BMW ;)

Opublikowano
Mam e60 z 2006 roku 3.0i benzyna 258 do tego manualna skrzynia - silnik poezja polecam - powodzenia w szukaniu
Opublikowano
a spalanie? realne. a jak z olejem ? myslem nad skrzyni SMG.

Spalanie Pb 95 miasto : do 14l/100

trasa : do 10l/ 100

LPG montowany STAG Białystok

miasto : do 18l/100

trasa : do 13l/ 100

Latem :)

Opublikowano

Hej,

mam ten silnik w wersji amerykańskiej gdzie ma 218 kM i powiem Ci, że jest rewelacja. Nie wiem jak ten wysilony 258, ale 218 jest ok. Równa praca silnika, cichy i dosyć dynamiczny. Mam skrzynię automat więc trochę trudno mi porównać do manuala. Jedyna wada to podobno pompa wody, którą musiałem wymienić, bo się spaliła, ale to opinia z warsztatu. Podobno miały wadę.

Co do spalania ... no to różnie, bardzo różnie:

miasto (krótkie odcinki, takie do 5 km) - koło 16l paliwa i 19-20 gazu

miasto dłuższe trasy, faktycznie jak pisał spidy86 - koło 14 paliwa i około 17 gazu

trasa - poza autostradą nawet 12.5 gazu mi się udało, ale na autostradzie to już zależy ile jedziesz od 13.5 do 22 :twisted:

osobiście bym Ci polecił ten silnik, zrobiłem nim około 60k km i sprawuje się ok, ale to jest 218, choć całość taka sama :)

Opublikowano
dzieki, tez sie zastanawiam nad tym 525 na szesciu garach bylem ostatnio ogladac taka z 2009 roku i bylem zaskoczony pozytywnie myslalem ze bedzie mulowaty a tu bajka, ciekawe jak roznica spalania 525 a 530...
Opublikowano
dzieki, tez sie zastanawiam nad tym 525 na szesciu garach bylem ostatnio ogladac taka z 2009 roku i bylem zaskoczony pozytywnie myslalem ze bedzie mulowaty a tu bajka, ciekawe jak roznica spalania 525 a 530...

Brak różnicy a 3.0 jest o wiele lepsze od 2.5l

Każdy tobie to powie :)