Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam mam takie pytanie czy opony 245/40/17 nie będą ocierać ? chodzi mi o tył , rozstaw 8,5x17 ET50 Edytowane przez damiss
Opublikowano
Czego niby? nie wystaje za nadkole.Fabrycznie jest tył 245/40/17.Czyli różnica w średnicy 18mm,a w wysokości mamy 9mm.Nie bardzo rozumiem o co Koledze chodzi.Zakładasz wypadek?
Opublikowano
nie zakładam , tylko znajomemu zabrali dowód bo mu koła wystawały za auto , ale jeżeli wszystko w normie będzie to nie ma tematu :)
Opublikowano
a jeszcze mam jedno pytanie Felgi to m-pakiet styling 68 , Przód: 7,5x17 ET41 , Tył: 8,5x17 ET50 , z tyłu mam opony 245/40/17 , co proponujecie z przodu , myślę nad 215/45/17 , czy to będzie dobre rozwiązanie ?
Opublikowano
wyczytałem że do tych felg powinno iść tył 245/40 czyli takie mam a przód 225/45 , ale z przodu myślałem o 215/45/17 tylko nie wiem czy to zda egzamin :/
Opublikowano
Ja mam u siebie 225/45/17 przod i tyl 245/40/17 jest idealnie. Jak mialem wszystkie 4 opony takie same mialem problemy z utrzymaniem auta na drodze. Teraz jest miodzio!! dodam ze mam x`a ale to chyba mala roznica...
  • 3 lata później...
Opublikowano

Mam podobnie z utrzymaniem auta w ryzach......jeżdzę na bridgestone potenza 225/45/17, styling 284 et 34 i na koleinach lub pofałdowanych drogach auto mi tańczy/myszkuje....

Obecnie szukam nowych opon i dotarłem do tego postu zastanawiając się czy nie założyć na tył 245/40/17 żeby uniknąć tego efektu?

Co myśłicie, czy warto iść w taki rozmiar na tył? Opona będzie dobrze wyglądała na tej feldze?

Pzdr

BTW

Post w bmw e46, aj jeżdże e90 lci.

Opublikowano

No, to ciekawe z tym tańcowaniem. U mnie też wozi się na boki w koleinach i też mam 225/45/17 na obu osiach (na stylingach 68), ale nie sądzę, że przyczyną mogą być opony o takiej samej szerokości na obu osiach.

rapow zmień te z tyłu na 245/40/17 i podziel się wrażeniami czy coś to pomogło. Może i ja skorzystam. :mrgreen: Choć tak jak napisałem, nie chce mi się wierzyć, że włożenie szerszych opon da coś pozytywnego.

Opublikowano
Tak sie sklada ze mam zestaw na stylingach 68 225/45r17 przod i tyl 245/40r17 opony Nexen N'Fera SU4 nowki sztuki wywazone geometria zrobiona i auto na duzych koleinach sie prowadza na boki. Przed zrobiebiem geometrii wogole byla tragedia strach bylo wyprzedzac. Powod wydaje mi sie ze opony za bardzo ida do srodka auta i najzwyczajniej nie miesci sie w koleiny. Na rownej drodze cisza spokoj nie czuc ze sie jedzie na autostradzie niemieckiej 220 mozna puscic kierownice i autko jedzie prosto. Trzeba czekac na rowne drogi w naszym kraju... A na zimowkach 205/55r16 idzie jak po sznurku czy to koleiny czy gladka droga.