Skocz do zawartości

325xi - jaki olej do skrzynki rozdzielczej?

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Jaki olej powinien być wlany do skrzynki rozdzielczej?

I w jakiej ilości?

Słyszałem już 3 różne wersje, a muszę go wymienić (kupiłem samochód i diabli wiedzą czy kiedykolwiek był wymieniany).

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Ja lałem do X3 Castrol Transmax Z.Wchodzi 0,9 ltr.Olej polecam a ilość wyjdzie na przelewie.Po wymianie nie to auto.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Podobno do X3, X5, E60, E90 stosuje się inny olej do skrzyni rozdzielczej.

No i do E46 wchodzi go wg różnych źródeł 0,25 lub 0.3 litra...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

• 5 tygodni później...
Opublikowano
Możliwe.Na naklejce mam Shella TF 087-jak się nie pomyliłem.Ciężko było go dostać(nie kupuję niczego z wysyłek) a znalazłem ten odpowiednik Castrola-to poszło.I daje radę.A co do ilości to troszkę mało te 0,25.Nie miałem takiego auta,wiec nie wiem.To wyjdzie Ci z przelewu przy napełnianiu,więc to nie problem.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
Opublikowano

Nie wiesz, nie wprowadzaj zamieszania. Skrzynia w e83 to tzw x-drive czyli wynalazek sterowany komputerem, ktory w zależności od potrzeb rozdziela napęd pomiędzy oś tylną i przednią. W tej skrzyni silnik elektryczny spina bądź rozpina tarcze cierne. Można to porównać do motocyklowego sprzęgła lub dyfra z regulowaną szperą. Zasada pracy podobna.

E46 natomiast ma w skrzyni rozdzielczej prostą przekladnię planetarną (dyfer). Olej jaki się tam stosuje to syntetyczny 75W90 (producent dowolny) i wchodzi tam 0,16 litra!

Skrzynia ma oznaczenia NV124 i jest wytwarzana w USA. Ta sama firma robi skrzynie do Jeepa

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
WOW! Edytowane przez kwiatek73
Opublikowano (edytowane)
Geniusz!Mistrz danych i teori Edytowane przez kwiatek73
Opublikowano
Może po czasie ale mam inne zajęcia.O jakim zamieszaniu piszesz?Popraw merytorycznie dając konkretne porady a komentarze to do swojego chłoptasia rzucaj..Napisałem ,nie miałem-nie wiem.Napisałem o e 83 i ,że wyjdzie z przelewu.Jak wprowadziłem zamieszanie?Więc szoruj do okulisty ,bo już czas na 9 dioptri.A ten shell to nie 0w40 tylko syntetyk relatywny do 75 w 90 więc o jakim zamieszaniu bredzisz?Nieobecni nie mają racji a twój post to przedruk!Symbole,porównanie i cyfry miały komuś pomóc?Jak?Tylko tobie nadmuchać skurczone ego.