Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam jestem nowym uzytkownikiem.Czy ktos mo moze powiedziec jak sie wlacza czujnik deszczu w e-46 320i.

Bylo juz o tym. :search:

Dla przypomnienia:

Wlacz wlacznik wycieraczek w pozycje 1 i czujnik powienien zaczac dzialac.

Jezeli wylaczysz samochod i zostawisz wylacznik w pozycji 1 to po ponownym wlaczeniu zaplonu aby czujnik zaczal spowrotem dzialac musisz wlaczyc i wylaczyc pozycje 1 wycieraczek. Druga opcja jest pokrecenie kolkiem od czestotliwosci pracy wycieraczek.

Opublikowano
w pierwszej pozycji jest tylko czasowka moge wtedy regulowac szybkosc pokretlem a czujnik nie dziala. jak mozesz to napisz mi sposob uaktywnienia pokretlem.dzieki za odpowiedz
Opublikowano
piora wycieraczek mam nowe (orginalne).poza tym ten sposob co opisywal kolega nie dziala. pisze cos o 2 sposobie ale nie wiem jak go zastosowac.a co to znaczy skalibrowac ten czujnik bo nie rozumiem
Opublikowano

Witam!

Skalibrujesz tylko przy pomocy kompa,musisz podjechac na serwis lub do kogoś kto zajmuje sie naszymi autami i ma odpowiedni do tego programik.Napisz czy masz na manetce od wycieraczek regulację szybkości działania czasówek!

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Wracam do starego tematu.. Przeszukalem forum i oto opis mojego przypadku z prosba o pomoc.. Rowniez nie dzialal mi sensor deszczu, w zwiazku z powyzszym po przejrzeniu tego forum i wykonaniu wszystkich czynnosci /przelaczanie dzwigni wycieraczek w pozycje 1 itd./ doszedlem do wniosku, ze bez ponownej kalibracji w ASO sie nie obedzie.. Tak tez zrobilem.. A tu w ASO na serwisie mnie informuja, ze w moim samochodzie owszem jest czujnik deszczu, ale mam zła dzwignie przelacznika wycieraczek.. Wedlug nich powinienem miec taki przelacznik, jak z bordkomputerem, tzn oprocz tego suwaka do regulacji predkosci powinien byc przelacznik jak w komputerze z czoła.. Natomiast w mojej instrukcji nic na ten temat nie widac i mam dokladnie taki przelacznik wycieraczek, jak wlasnie na rysunkach w instrukcji obsługi /gdzie tez nic na temat dodatkowego przycisku nie pisza/.. To jak to w koncu jest ? Maja racje w serwisie, czy jest jakas pomylka w instrukcji, czy jak ? Teraz to juz calkiem zglupialem :mad2:

Pomocy :) :modlitwa:

Opublikowano
A wie ktos jak wyglada sprawa w e46 ? Bo jeden z forumowiczow tez mi na priva napisal, ze nie ma takiego przycisku w swoim e46, a sensor mu dziala, jak należy :) Wiec jak ?
Opublikowano
u mnie normalnie , dżwigienkę o jeden w górę i wszystko - nie mam żadnych przycisków ale do tej pory nie mogę zrozumieć tak 'mądrej ' wycieraczki - na jakiej zasadzie to działa ?? czy jak ptak narobi to wtedy też ? z czujnikiem świateł to już wiem ale z tym? :mad2:
Opublikowano
Po czym poznac ze auto jest wyposazone w sensor deszczu?U mnie na pierwszej pozycji jak jade dzialaja szybciej niz stoje na np. na swiatlach-e46 ci
te gusta conducir? BMW
Opublikowano
Po czym poznac ze auto jest wyposazone w sensor deszczu?U mnie na pierwszej pozycji jak jade dzialaja szybciej niz stoje na np. na swiatlach-e46 ci

Mozesz go zobaczyc z zewnetrznej strony przedniej szyby do ktorej jest przyklejony. Znajduje sie troszeczke ponizej lusterka wstecznego.

Opublikowano
Wedlug nich powinienem miec taki przelacznik, jak z bordkomputerem, tzn oprocz tego suwaka do regulacji predkosci powinien byc przelacznik jak w komputerze z czoła.. Natomiast w mojej instrukcji nic na ten temat nie widac i mam dokladnie taki przelacznik wycieraczek, jak wlasnie na rysunkach w instrukcji obsługi /gdzie tez nic na temat dodatkowego przycisku nie pisza/.. To jak to w koncu jest ? Maja racje w serwisie, czy jest jakas pomylka w instrukcji, czy jak ? Teraz to juz calkiem zglupialem

Nie ma zadnego innego przełacznika.Chyba cos nie tak z tymi mechanikami:)

Pozdr

Opublikowano

Dzwonilem jeszcze raz do ASO z moimi watpliwosciami i z prosba o ustosunkowanie sie do tego.. :mad2: Kazali jeszcze raz przyjechac, ze musza jeszcze raz wszystko sprawdzic, bo im jakis tam komp w bazie danych odczytal, ze w tym wyposazeniu byl z przelacznikiem.. I chca to sprawdzic, poprzez jakies systemy itp... Nie wiem, jechac czy moze dac sobie spokoj z ASO i szukac jakiegos innego magika od elektroniki.. A ciekawa rzecz, ze szukajac tej czesci w realom.com/bmw wyskakuje takie cos, co jakby mialo taki przelacznik /ale widze, ze takie jest prawie we wszystkich e46, to czemu Wy nie macie/ :)

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BM51&mospid=47618&btnr=61_1061&hg=61&fg=35

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BM51&mospid=47618&btnr=61_1061&hg=61&fg=35

Opublikowano
a może on jest wewnatrz ? i dopieju jak dżwigienka w górę to go załącza ?? tydzień temu miałem trase 800km i jak raz włączyłem do góry dżwignie to już nie ważne było cze leje czy nie bo same wycieraczki sie uaktywniają , druga pozycja do góry dżwigni to już czasówka - przesuwak obok z pozycjami , ostatnia czyli trzecia pozycja do góry dżwignie to już non stop pracują - dzisiaj specjalnie się temu przyglądałem - tej dżwigni od wycieraczek a jutro mogę foto pstryknąć jaka ona jest
Opublikowano
a może on jest wewnatrz ? i dopieju jak dżwigienka w górę to go załącza ?? tydzień temu miałem trase 800km i jak raz włączyłem do góry dżwignie to już nie ważne było cze leje czy nie bo same wycieraczki sie uaktywniają , druga pozycja do góry dżwigni to już czasówka - przesuwak obok z pozycjami , ostatnia czyli trzecia pozycja do góry dżwignie to już non stop pracują - dzisiaj specjalnie się temu przyglądałem - tej dżwigni od wycieraczek a jutro mogę foto pstryknąć jaka ona jest

A mozesz sprawdzić w realom.com/bmw poprzez wpisanie Twoich 7 ostatnich znaków z numeru nadwozia, jaka część Ci wyskoczy ? Czy ta sama, czy może inna ? To jest w elektrycznych częściach pod switch chyba.. To wtedy już na 100 % przekonany będę, że coś się im w serwisie pomyliło :)

Opublikowano

Nie ma zadnego innego przełacznika.Chyba cos nie tak z tymi mechanikami:)

Oczywiście że jest zależy od wyposażenia - to jest przycisk do dodatkowego spryskiwania/mycia szyby (dodatkowy zbiornik na płyn myjący)

Aby włączyć należy przełączyć ramie na pozycję 1 następnie stacyjkę w pozycję 1 i nacisnąć ten przełącznik na moment potem obrócić góra dół tym regulatorem na ramieniu.

Jeżeli brak jest dodatkowego przełącznika wystarczy ramię przełączyć na pozycję 1.

Opublikowano

Po długim namyśle postanowiłem jednak podjechać do ASO BMW z moim problemem jeszcze raz.. I proszę mi wierzyć, od tego dnia uważam, że nie ma żadnego tańszego warsztatu naprawczego jak właśnie Autoryzowana Stacja Obsługi.. Poważnie :duh:

Ale po kolei.. Jak ktoś śledzi ten wątek to jest troche zorientowany.. Wiec podjechałem jeszcze raz do ASO niby żeby sprawdzili, czy jednak w moim autku ma być taki przełącznik wycieraczek, jaki mam.. Więć ta sama historia, co za pierwszym razem.. Miły Pan z obsługi zabiera samochód na warsztat, a ja w tym czasie pije sobie kawke i oglądam nowe modele BMW /miodzio/.. Po ponad godzinie przychodzi pan chyba od elektryki i oznajmiają mi razem z tym od przyjmowania aut w serwis, że przełącznik jednak mam ok, ale niestety uszkodzony mam czujnik deszczu.. :duh:

No ale zapytałem jeszcze ile to kosztuje i podziękowałem za zamówienie tej części, bo troche drogo było :mrgreen:

I teraz najlepsze.. Dostaje od Pana serwisanta autko na placyku i zapewnienie, że jak się zastanowię i zamówię ten czujnik, to oczywiście niezwłocznie mi go wymienią.. Oczywiście nic nie płaciłem.. Wsiadam do autka i jade troche zawiedziony, bo nie lubie, jak coś w mojej bryce nie działa.. I tu pierwsze zdenerwowanie, bo włączam na 1 bieg wycieraczki /powinien być komputer, a u mnie mam niby czasowe, bo sensor popsuty/ i widze, że te czasówki coś mi nierówno pracują.. Raz szybciej, raz wolniej.. Już całkiem wkurzony yśle, że coś tam jeszcze aW ASO popsuli.. Już miałem zawracać, jak przestało padać i szok.. Wycieraczki przestały pracować :mad2:

No nic, myśle co jest, ale jade dalej i szukam miejsca, żeby zawrócić i jechać wykopać topór wojenny w ASO, aż tu znów zaczyna lekko padać i wycieraczki znów ruszyłu.. :duh:

Dziś już jestem po 2 dniach testów i jestem na 100 % pewny, że działają prawidłowo.. I teraz pytanie, jak oni w ASO mogli nie wiedzieć, że naprawili mi sensor deszczu ??? Jest to możliwe ?? Jak to możliwe ???

Opublikowano
A no możliwe , podobnie w ASO Renaulta - zostawiłem auto do przeglądu z pełnym bakiem a jak dojechałem do domu była połowa - czyli po 50km , szkoda że nie zauważyłem wcześniej :mad2: niewidzialna ręka - tak jak w Twoim przypadku tylko w drugą stronę
Opublikowano
I teraz pytanie, jak oni w ASO mogli nie wiedzieć, że naprawili mi sensor deszczu ??? Jest to możliwe ?? Jak to możliwe ???

Podlaczyli pod kompa ...... deaktywowali funkcje czujnika padajacego deszczu i aktywowali ja jeszcze raz. Byc moze za pierwszym razem czujnik deszczu nie byl zaaktywowany i dlatego nie dzialal.

Prawdopodobnie pomineli tez fizyczny test czujnika z polewaniem woda.

Opublikowano
A no możliwe , podobnie w ASO Renaulta - zostawiłem auto do przeglądu z pełnym bakiem a jak dojechałem do domu była połowa - czyli po 50km , szkoda że nie zauważyłem wcześniej :mad2: niewidzialna ręka - tak jak w Twoim przypadku tylko w drugą stronę