Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, przymierzam sie powoli do wymiany oliwy na wlasciwa juz. Obecnie wlany jest castrol aby przeczyscic silnik bo poprzedni wlasciel zmienial co 20tkm :duh:

Chce dodatkowo przed spuszczeniem castrola wlac plukanke Liqy molly. Przeczytalem na innym forum opinie aby po jej zalaniu poczekac dluzej niz podawane przez producenta 10minut a nawet pojezdzic na niej. :shock:

Chodzi mi o dokladne odszlamienie silnika poniewaz nagaru troche to on ma, no i zzera jakies 400ml oliwy na 1000km.

Mozna bezpiecznie pojezdzic z zalana plukanka czy zrobic jak mowi producent 10min na biegu jalowym i spuszczenie?

A moze nalac plukanke, zlac i znowu nalac castrola, pojezdzic, plukanka i dopiero wlasciwy olej?

Opublikowano

ja bym odpuścił płukanie starego silnika

jak już to olejem ale bez dodatków

czemu się dziwisz że zmieniał co 20ooo ? jak się jeździ według inspekcji i nie daje się w dupę silnikowi to do wymiany robisz nawet 60ooo

a chyba producent wiedział po co robił inspekcję

Opublikowano

Kolego silniki BMW to nie polonez gdzie nagar w jakis sposob tam je uszczelnial.

Tutaj nagar jest nieporzadanym zjawiskiem i moze szkodzic.

A M54 jest dosc specyficzny w tej kwestii. Dlugi interwal wymiany oleju powoduje osadzanie sie nagaru na pierscieniach i przez to te silniki zra olej.

Opublikowano

no to czemu nie zlecisz mycia firmie specjalistycznej ?

z jednej strony pompują litry chemii myjącej a z drugiej wysysają syf

po tym zabiegu silnik nie ma ani grama nagarów ani szlamów

Opublikowano

U mnie właśnie żre olej. Z tego co się doczytałem to zapieczone pierścienie olejowe / uszczelniacze przez 10w40. Teraz chcę wypłukać silnik - ruszyć pierścienie i zalać wszystko dobrym olejem.

Chciałbym je ruszyć bez rozkręcania silnika - czytałem, że czasami jest szansa:

1. Chcę przepłukać silnik od dołu - jakaś właśnie płukanka Liqy molly - i tu pytanie czy jest coś lepszego aby wypłukać silnik? Firma specjalistyczna -> wiecie jak i czym oni płuczą ten silnik?

2. Od góry chcę pierścienie zaatakować naftą.

Opublikowano

spróbować możesz nafty, raczej nic nie da ale nie zaszkodzi, nie wiem jak w m54 ale kumpel m52 rozbieral to pierscienie ciężko mu było ruszyć mlotem i przecinakiem ;]

nie wiem jak duzo tej oliwy Ci bierze, i jesli wykluczyleś odme i uszczelniacze zaworowe a spalanie nie jest ogromne to bym nic nie kombinował. chyba ze spalanie jest bardzo duze i w zasadzie juz wiele nie tracisz.

-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
Opublikowano
spróbować możesz nafty, raczej nic nie da ale nie zaszkodzi, nie wiem jak w m54 ale kumpel m52 rozbieral to pierscienie ciężko mu było ruszyć mlotem i przecinakiem ;]

nie wiem jak duzo tej oliwy Ci bierze, i jesli wykluczyleś odme i uszczelniacze zaworowe a spalanie nie jest ogromne to bym nic nie kombinował. chyba ze spalanie jest bardzo duze i w zasadzie juz wiele nie tracisz.

W m54 to juz podobnież nie jest aż tak proste. Ja nie chcę rozbierać. Mam nadzieję, że po płukance od spodu i nafcie od góry same ruszą. W sumie zależy jak zapieczone.

Odma nowa, same uszczelniacze podobnież też nic nie dadzą.

Jak jeżdżę normalnie bez szaleństw do roboty to nie ma praktycznie problemu, ale w trasie przy wyższych prędkościach to muszę liczyć 1l/1000km - wg mnie to za dużo. A do tego jak zjeżdżam z góry i przez np 3-5 min nie dotknę pedału gazu to po jego wciśnięciu za mną pojawia się biała chmura i nic nie widać - jakbym racę w bagażniku odpalił.

Opublikowano

Ja o 400ml marudze a Ty masz litr :shock:

Niebawem zaleje plukanke liqy molly i sprobuje zalac olej liqy molly (wyczytalem, ze moze pomoc) i zobaczymy co sie z tego urodzi.Tylko plukanke zaleje wpierw jak podaje producent 5-10min.