Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zastanawiam się nad modyfikacją układu wydechowego przed zrobieniem chipa w moim E46 320d w wersji Compact. Po lekturze forum mam jednak jeszcze parę wątpliwości:

z tego, co zrozumiałem, w moim przypadku katalizatory są faktycznie dwa - jeden za turbiną i drugi już dalej, tworzący nieznaczne kolanko. Trzecia puszka na końcu układu to tylko tłumik. 1. Czy jeśli oba katalizatory zostaną zastąpione kawałkami rur, a końcówka (tłumik) zostaną bez zmian, to w aucie zrobi się zauważalnie głośniej? Jest to dla mnie szczególnie ważne, ponieważ większość czasu spędzam w dość długich (500km +) trasach.

2. Czy taka modyfikacja rzeczywiście ma sens z punku widzenia podnoszenia mocy? Czy wyrzucenie samych katalizatorów z zostawionym tłumikiem fabrycznym będzie zauważalna "na kreskach"?

Kompletny, pełny układ niestety nie wchodzi w grę a moimi priorytetami są: ciche auto i większa moc, względy estetyczne nie grają roli.

Będę bardzo dzięczny za wszelkie sugestie, pozdrawiam :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
podpinam się pod pytanko!! Tylko jeszcze z mojej strony bedzie takie zapytanie, czy jeśli wywali sie obydwa katy to czy nie wylecą mi jakieś dziwne blędy na kompie? Pozdr.
Opublikowano

z wycinanym katem to auto juz nigdy uczciwego przegladu nie przejdzie wiec

- nie mozna (formalnie ze wzgledu na przeglad) (*)

- pytanie: co chce sie uzyskac (bo musi stac za tym jakies oczekiwanie)

Po uzyskaniu wiedzy na temat co dokladnie sie dzieki temu uzyska (nie wiem... +5koni albo cos w tym stylu) mozna sie zastanowic majac na uwadze *) czy warto)

Pozdrawiam,

Przemek

P.S,

w dieslu bez kata spaliny beda capily wyrazniej: kat nie dziala jak jest zimny wiec powachaj spaliny przed nagrzaniem i po nagrzaniu ... to juz bedziesz znal pierwsza konsekwnecje wyciecia

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

Opublikowano

...co trzecie E46 które przyjeżdża do mnie na mody, ma wycięte wszystko, więc tłumaczenie komuś, że będzie smród itd. jest bezcelowe :)

wywalenie kata w seryjnym TD nie zmienia wiele, troszkę lepsza reakcja na gaz, lekko odczuwalne zmniejszenie laga, moc max bez zmian, w zmodyfikowanym, różnice są większe