Skocz do zawartości

[E34] 520i M20-mechanizm wycieraczek-podwyższone prawe ramię

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odwieczny problem z ramieniem prawej wycieraczki, które z czasem unosi się na tyle, że zaczyna dotykać i trzeć o maskę. Nie odszukałem tego teraz (szukajka forum to czasem parodia), bo gdzieś już kiedyś czytałem, że ktoś sobie coś dorobił (chyba jakąś tuleję), ale w katalogu widzę trochę dostępnych elementów mechanizmu wycieraczek. Czy ktoś na 100% wie, który element (bądź elementy) zużywa się powodując ten problem? (podkreślam, że chodzi o „100%” sprawdzonej wiedzy w temacie, bo pogdybać mogę sobie sam, wymieniając wytypowaną rzecz, albo wszystkie naraz ;-) ). Może po prostu ktoś ma już za sobą naprawę mechanizmu wycieraczek drogą wymiany któregoś z tych dostępnych w ASO drobiazgów ze schematu – jeżeli w ogóle chodzi tu o wymienną rzecz (a jeżeli tak, to mam prośbę o jej numer). :)

S C H E M A T mechanizmu wycieraczek E34

PS.

Podwyższone prawe ramię wycieraczki mam od ponad siedmiu lat, ale póki mam zespół nagrzewnicy poza samochodem, chcę się zainteresować regeneracją mechanizmu wycieraczek, bo teraz będzie najwygodniej.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Prawdopodobnie się zatarł to częsta usterka w tym modelu.Nie wydaje ci się że wycieraczki chodzą dość wolno? Jeśli tak to na 100%.Jeśli się unosi w zasadzie też jest zatarte na 100%.Musisz go wyjąć i sprawdzić sworznie na których trzymają się wycieraczki.Ogólnie tego się nie naprawia ale możesz rozebrać wyczyścić i sprawdzić w jakim to jest stanie nasmarować i złożyć.
Opublikowano

Nie, na tym etapie to nie jest zatarcie, tylko bardziej efekt przetarcia (spowodowanego pracą z permanentnym dociskiem ramienia), co powoduje z czasem lekki odchył od osiowości (a wycieraczki działają całkowicie normalnie, tylko żeby prawa nie miała kontaktu z maską, musiałem już dawno przestawić ją ciut w górę – typowy zabieg w ramach pierwszej reakcji na tą sprawę). Mój kolega naprowadził mnie dzisiaj konkretniej na rozwiązanie i już wiem, że problem dotyczy pewnej tulejki w osi mocowania ramienia.

Poza tym, wygląda na to, że po część tym razem nie do ASO, ale raczej do sklepu z traktorami. ;)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Kolego podziel się jeśli możesz która dokładnie tulejka jest za to odpowiedzialna. U mnie jest to samo i jest to cholernie denerwujące niestety.

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
W aluminiowej obudowie masz wciśnięte tulejki nie wiem tylko z czego chyba z mosiądzu jak dostaje się tam woda sworzeń wycieraczki rdzewieje i mechanizm zaczyna się zacierać i wyrabia się ta tulejka.W teorii można by ja dokupić lub dorobić i wprasować ale dużo roboty z tym do końca nie jestem przekonany czy to zadziała.
Opublikowano
Kolego podziel się jeśli możesz która dokładnie tulejka jest za to odpowiedzialna. U mnie jest to samo i jest to cholernie denerwujące niestety.

Najlepiej pokażą Ci to zdjęcia dostępne w linku, który w odpowiedzi przesłał mi Kuba na forum BAP’u:

http://forum.bmwautoklub.pl/viewtopic.php?t=13825#top

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png

Opublikowano
Super, dzięki wielkie. Krótko ale dosadnie i na temat. Jeszcze raz dziękuję, to teraz czas żeby zostawić troche naskórka:)

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!