Skocz do zawartości

E46 2001r. 320D Odkręcanie śruby centralnej koła pasowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem z odkręceniem śruby centralnej wału korbowego, w samochodzie jak z tematu. Dodatkowo napiszę, że samochód jest w automacie. Jaki jest sposób na zblokowanie wału korbowego, w celu odkręcenia, a potem dokręcenia tej śruby. Jak to robią w serwisach?

Pozdrawiam

Opublikowano
Dokładnie, odkręcaj tylko z pomocą blokady kluczem koronowym. Blokując na kole zamachowym można spowodować uszkodzenie wału korbowego i taki przypadek już został opisany na forum. Do montażu wykorzystaj nową podkładkę i śrubę.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Dzięki mistrzowie za pomoc, udało mi się odkręcić bez blokady, blokując o koło pasowe. Na szczęście wszystko jest ok.

Pozdrawiam

Opublikowano

To ci sie udalo bo u mnie ten klucz koronkowy z allegro nie zdal egzaminu i poscinal wypustki na kole pasowym

Tak bylo dowalone.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
ja po prostu przyspawałem kształtownik do koła i zablokowałem:) potem grzechotka jak od czołgu i poszło. zero szkodliwości i ryzyka dla wału.
Opublikowano
  • Autor
ja po prostu przyspawałem kształtownik do koła i zablokowałem:) potem grzechotka jak od czołgu i poszło. zero szkodliwości i ryzyka dla wału.

Sposób całkiem ok :) Tylko później nowe koło też trzeba jakoś dokręcić i spawanie przy dokręcaniu, wg. mnie, nie za bardzo zda egzamin.

Pozdro

Opublikowano
ze starego koła pozyskałem środek który ma te ząbki i z niego robiłem klucz do dokręcania :) w dokręcaniu taki moment uzyskasz wrzucając bieg i hamulec . mi kliknęło na kluczu bez jakiś tam wielkich problemów
Opublikowano
aaa tylko spawane to było migomatem i brat polewał wodą koło . bo jak każdy wie tam jest uszczelniacz. no i warto przy okazji odkręcania koła mu się przyjrzeć i w razie czego wymienić