Skocz do zawartości

[E46] Ledy tablica rejestracyjna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegów. Sporo się naczytałem o ledach do tablicy i wszyscy piszą, kup can bus bo inaczej będzie wywalać błąd. Kupiłem takie ledy, założyłem no gra. Ale zmieniałem też wnętrze auta i tam nie kupiłem z systemem can bus, dla sprawdzenia przełożyłem do tablicy i co się okazało ? Led bez can busa i błędu także nie wywala. Co to oznacza ? Starsza wersja pojazdu (grudzień 98) nie wywala błedu a nowsze po lifcie już tak ? Czy coś z instalacją. Pozdrawiam Marcin
Opublikowano
  • Autor
Ponieważ takie zamawiałem. I te Can Bus posiadają jakby taki mały radiatorek, a te drugie to zwykłe ledy. A i dodam, że jak mi się spaliła zwykła żarówka to komputer też nie pokazywał. :evil:
Opublikowano
No bo komputer w e46 to nic w sumie nie pokazuje. Do wnetrza nie musza byc can busy, bo bledu i tak nie wyrzuci
Opublikowano
  • Autor
No bo komputer w e46 to nic w sumie nie pokazuje. Do wnetrza nie musza byc can busy, bo bledu i tak nie wyrzuci

Masz w zupełności rację! :cool2: Tylko, że tu chodzi o światła tablicy rejestracyjnej w której jak czytałem i ludzie się wypowiadali powinno pokazywać. I teraz pytanie, czemu w mojej buni z grudnia 98 nie pokazuje na komputerze "spalonych" żaróweczek tablicy mimo np jednej spalonej lub załozonych zwykłych LED'owych lampeczek. :evil:

marcov:

I to jest konkretna odpowiedź. Czyli sprawdzanie musiałobyć ale ktoś je wyłączył. Pytanie po co ? Stare żarówki były normalne więc jaki miał w tym cel ?

Edytowane przez marcin5001

Opublikowano
Pewnie ktos, kiedys wylaczyl programowo monitorowanie tych zarowek.
Opublikowano

rozumiem że w środku masz tą zwykłą lampeczkę

i żarówki są takie same w podświetlaniu tablicy

ile one mają mm długości ?

36mm czy 31mm ?

bo mam się z zamiarem kupna

i jaki są w tylnych lampeczkach wnętrza ?

gg5553463
Opublikowano
  • Autor

http://www.maxbimmer.pl/f40/zmiana-o%B6wietlenia-wnetrza-bmw-e46-sedan-12980/

Tu masz kolego dokładny opis.

Tak w środku miałem zwykłą lampeczkę teraz mam LED. I teraz tak kolego, z mojej autopsji polecam kupować rurkowe zawsze 2mm większe. Dlaczego ? Kupiłem na wymiar, każdą blaszkę musiałem doginać aby nie było większych luzów. Niby oryginał także 36 mm ale pasuje w sam raz, LED'y są jakby przy krótkie. W lampeczkach tylnych masz takie same jak z przodu w podsufitce i postojówki czyli w5w.

Co do tablic rejestracyjnych, polecają CAN BUSY które w porównaniu do zwykłych ledów mają troszkę bardziej żółtą barwę sprawdziłem ale CAN BUSY w Buni co ma włączone sprawdzanie żaróweczek tablicy rejestracyjnej może pokazywać bląd. Więc Can bus 36mm (standardowo) ale polecam 38.

U siebie kupiłem takie:

http://allegro.pl/najtaniej-postojowki-led-5-smd-5050-w5w-t10-bialy-i4052584481.html

Z przodu w podsufitke jak rozkręcisz na czynniki pierwsze to sobie poradzisz z włożeniem. Z tyłu, nie potrafię tego zrobić i nie wchodzą w swoje miejsce, są zbyt szerokie i długie. Więc na to musisz uważać. Pozdrawiam

Opublikowano
Ja kupowalem u siebie w miescie w elektroniku canbusy w tablice rejestracyjna 36mm i z tego co pan mowil to nastepne sa dopiero 42mm. przy montazu wystarczy lekko dogiac blaszki i wszystko gra, do tego polecam je ustawic tak, zeby swiecily do gory, bo jak je ustawisz tak jak stare zarowki to bedziesz oswietlal pol drogi :D
Opublikowano

w5w to postojówki chyba

a c5w to podświetlanie kokpitu i tablic (C jak cylinder bo taki ma kształt)

:)

gg5553463
Opublikowano
  • Autor
w5w to postojówki chyba

Tak W5W to postojówki które również montujesz w wnętrzu Pojazdu. Podsufitka i dwie tylne lampeczki. Tak tablice to C5W ale oznaczenie LED RURKOWY wystarczy :P

Opublikowano
w5w to postojówki chyba

Tak W5W to postojówki które również montujesz w wnętrzu Pojazdu. Podsufitka i dwie tylne lampeczki. Tak tablice to C5W ale oznaczenie LED RURKOWY wystarczy :P

tak ale ja mam zwykłe lampki w środku (pisałem w pierwszym poście)

i tam na 100% mam rurkowe a nie jak postojówki

gg5553463
Opublikowano

panowie pytanie

czy 36mm pod tablicę rejestracyjną to nie za małe?

Opublikowano

zamówiłem 36mm tablica 2szt koniecznie z can busem bo wywala błąd przy zwykłych - lepiej by pasowały 39mm a nawet 41mm bo przy 36mm trzeba doginać blaszki

http://allegro.pl/zarowka-led-c5w-36mm-canbus-tabl-rej-bmw-3-e36-e46-i4077857759.html

39mm kokpit 2szt na przód - długość idealna ale 41mm też by weszły - krótszych czyli 36mm nie polecam do tych lampek

http://allegro.pl/rurka-39mm-c5w-c10w-led-5050-smd-promocja-pl-i4005283991.html

i postojówiki 2szt - takie same są w lampeczkach tylnego oświetlenia kokpitu tyle że do lampeczek kokpitu spokojnie można brać bez can bus bo tańsze :

http://allegro.pl/postojowki-led-w5w-5xsmd-g1-canbus-bmw-seria-3-e46-i4058631988.html - na tych komputer nie wywala komunikatu o przepalonej żarówce

Edytowane przez spine

gg5553463
Opublikowano
  • Autor
panowie pytanie

czy 36mm pod tablicę rejestracyjną to nie za małe?

Oryginalny rozmar to 36mm. Jednak będziesz musiał troszkę blaszkę dogiąć bo będzie luz.

spine: Gdzieś czytałem, że Ledy nie pasują na postojówki. Idąc tym tokiem myślenia zamówiłem i polecam:

http://allegro.pl/zarowki-philips-w5w-blue-vision-ultra-efekt-xenon-i4042650959.html

- To nie reklama rzecz jasna. I nie wiem czy miśki nie czepiałby się ledów jak w standardzie masz halogeny. pozdrawiam

Opublikowano

do postojówek nie pasują te bez can bus bo wywala błąd

a w standardzie nie są halogenowe tylko zwykłe włóknowe

mam ledy w astrze 3

i miałem w astrze 1

i wszystko pasowało (nawet te po astrze 1 mi zostały)

bardzo ładnie i mocno świeciły na biało

ale nie mają can bus i wywala błąd w e46

dlatego dałem link do tych z canbusem i też je zamówiłem

Edytowane przez spine

gg5553463
Opublikowano

U siebie zmienilem czesciowo niedawno, kupilem komplet w takim rozłozeniu (E46 polift 2004)

Schowek : 1 x 5W rurkowa (36mm)

Na nogi: 2x 5W rurkowa (36mm)

Oswietlenie bagaznika : 2 x rurkowa 10W (41mm)

Oswietlenie lusterek w słonecznikach : 2 x 10W rurkowa (41mm)

Oswietlenie wnetrza przod: 3x5W wciskane

Oswietlenie wnetrza tyl: 5w5 wciskana x 4

Teraz uwagi :

Na tablicy brak bledow ale sa z canbusem - 3 smd na sztuke, swieca przyzwoicie i nie strasza :) podoba mi sie

Oswietlenie nog u pasazera i kierowcy bardzo mi sie podoba, pasuje nie za ostro swieci tak przyzwoicie :)

bagaznika, schowka nie robilem jeszcze

Lusterka w slonecznikach - rowniez jestem zadowolony chociaz nie uzywam praktycznie, wiec nie mialo to dla mnie znaczenia;)

Oswietlenie przod wnetrze - i teraz jest tak, standardowe SMD nie wchodza (http://www.ledbel.pl/environment/cache/images/500_375_productGfx_a37c686e868e4441f5e32a038bc1acc4.jpg), ja wyciagalem wklad, przycinalem plastik i wkladalem tak jak sie dalo, na jupiterkach moze byc, ale swiatlo "glowne" idzie do wymiany kupilem tam wstepnie taka diode (http://interlook.pl/pol_pl_T10-W5W-5-SMD-5050-118_2.jpg) ale nie wchodzi i nie mam pomyslu jak ja przerobic albo co innego moge zrobic zeby sie tam zmiescila

Z racji ze wiem jakie byly problemy z przodu a z tylu chcialem zamontowac rowniez takie jaka miala przyjsc na "glowna" na przod, to sobie narazie darowalem

Pozdro