Skocz do zawartości

[e39] Problem z klimatyzacja i wiatrakiem elektrycznym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przekopalem duza czesc internetu i nie moge znalezc rozwiazania problemu. Wszyscy zdaja sie miec rozne problemy z tym samym skutkiem a u mnie sie jakos skumulowalo i stanalem w miejscu. Problem tkwi w niedzialajacej klimatycacji. Doszedlem do tego ze powodem jest wiatrak elektryczny (bardziej jego uklad) ktory blokuje kompresor przed zaloczaniem. INPA diagnozuje to tak :

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/18/7cw0.png

Kupilem nowy wiatrak (nie BMW) i problem pozostal, jedyna roznica jest taka ze przy podlaczaniu nowy wiatrak przekreca sie o pare stopni. Stary stoi w miejscu. Jestem w stanie uruchomic kompresor z INPY lub przez podanie 12V. Uklad klimatyzacji jest pelny czynnika. Kiedy wykasuje blad z komputera i wcisne sniezynke kompresor zaskakuje na kilka sekund i potem sie wylacza wraz z pojawiajacym sie bledem. Jesli ktos ma jakies pomysly to ja chetnie poczytam.

Edytowane przez Gizu007

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zamienniki wentylatorów nie zawsze poprawnie działają, więc tutaj może być problem.
Opublikowano
  • Autor
Tez tak myslalem ale spodziewalbym sie innego bledu przy zlym wiatraku.
Opublikowano
jak miałem uszkodzony wiatrak, to klima mimo tego nadal załączała się normalnie.

Edytowane przez adamsaba

Opublikowano
  • Autor
Jak wiatrak jest na rezystorach to tak jest
Opublikowano
ja mam wiatrak nie na rezystorach, tylko taki jak twój 3 pinowy. Założyłem zamiennik Taiwan ( od 540i, bo do diesli nie ma zamienników ) i rok już chodzi, bez błędów. Wiatrak da się inpą uruchomić, można wtedy ustawić różny % obrotów. Mimo uszkodzonego lub odłączonego wiatraka, klima u mnie normalnie załączała się, może w twojej benzynie jest inaczej.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Po ponad roku doszedlem do zrodla problemu i naprawilem co trzeba. Pisze bo może komuś się przyda. Nałożyły się dwie awarie:

1. Wiatrak dokończył żywota, musiał dość długo nie działać, osy założyły w nim gniazdo :)

2. Przewód sygnałowy z komputera skorodowal. Około 15 cm za zlaczka przewód był pełen wilgoci i korozji. Powodowało to ze miernik pokazywał napięcie na nim, czyli teoretycznie sprawny przewód ale sygnaly z/do komputera juz traciły swoje właściwości i powodowały błąd w układzie. Pomogła wymiana około 30cm przewodu. Wiatrak/zamiennik działa bez zarzutu.

Opublikowano

Witam

Nie chcę tworzyć nowego tematu więc piszę tutaj. Byłem Na przeglądzie klimy. Na tabliczce było napisane, że wchodzi 1210 czynnika. Pan w servisie tyle nabił. Po nabiciu i przejściu całej procedury Pan zapalił auto i czynnik wyleciał w przez zawór bezpieczeństwa. Ponieważ nie było bardzo czasu na diagnozę spuściliśmy czynnik i następnego dnia żona miał przyjechać na diagnozę. Na forum napisałem do kolegi Shadow69 (pozdrowienia) który napisał mi że do mojego rocznika tyle nie wchodzi tylko 750. Ściągnąłem katalog BH i potwierdziło że do mojego auta wchodzi 750. Następnego dnia żona pojechał de serwisu Pan sprawdził w swojej książce i potwierdził i nabił już dobra wartość. Żona zadowolona zadzwoniła ze klima działa i wrócił do domu. Tego samego dnia mieliśmy jechać na wakacje niestety z powodu pewnych wydarzeń na mojej budowie wyjazd przesuną się o następny tydzień. Następnego dnia rano klima już nie działała. Podpiąłem komputer i poza błędem "30 Auxiliary water pump" nic innego moduł IHKA nie pokazuje (jest to uszkodzona pompka od webasta). Po załączeniu śnieżynki pojawił się jakiś dźwięk tak jakby gwizd jakby metal o metal tarł na słabym smarowaniu. I teraz moje pytani Czy przez nabicie za dużego ciśnienia mogli rozwalić kompresor klimy?? Pomóżcie bo w przyszły czwartek chce jechać na wakacje a bez klimy nie pojadę bo tam jest gorąco a jadę z małym dzieciaczkiem (dziś jak piszę Ola ma 1 urodziny), Ja osobiście klimy w ogóle nie używam nawet w mojej służbówce. Może macie jakieś pomysły co się mogło stać albo znacie kogoś w okolicach Krakowa co by mógł pomóc na szybko. :mad2: :mad2: :mad2: :mad2: